Manja Blok uit Lemmer vloog als enige vrouw ter wereld operationeel in een F-16

Manja Blok uit Lemmer is uniek. Ze is de enige vrouw ter wereld die operationeel F-16 heeft gevlogen. En er staat een historisch bombardement op haar naam.

Het is dan ook wel logisch dat Defensie bij Blok (53) is uitgekomen om zaterdag op Veteranendag haar verhaal te vertellen. In de Ridderzaal spreekt ze onder meer de koning, premier Mark Rutte en een flinke compagnie met medailles behangen oud-strijders in uniform toe. Zelf laat ze haar ,,apenpak” achter in Lemmer. ,,Niet dat ik er niet meer in pas, maar het is mij te oubollig. Ik ga voor een jurkje.”

Blok heeft nogal een uitzonderlijk cv. Na het atheneum werkte de geboren Amsterdamse (na te zijn geweigerd op de Rijksluchtvaartschool) in de horeca en als schoonheidsspecialiste, maar het avontuur trok. Blok reageerde op een advertentie van de Luchtmacht in de Tv-Gids. Ze werd aangenomen voor de opleiding tot helikopterpiloot en stapte al vlot over op de F-5 en de opleiding voor diens opvolger: de F-16. ,,Op mijn vraag of nog meer vrouwen deze opleiding deden, zeiden ze: ‘ja hoor, een hele hoop’.” Dat bleek niet zo te zijn. Medio jaren tachtig schoof de Luchtmacht Nelly Speerstra naar voren als ‘de eerste straaljagerpilote van de wereld’, maar vlak voordat die haar opleiding in de Verenigde Staten zou afronden, ging ze in de fout.

‘Kan ze wel vliegen?’

In 1989 kreeg Blok wél haar wings, alleen zonder al te veel aandacht. Ze is tot de dag van vandaag de enige Nederlandse vrouwelijke F-16-piloot. Vanaf 1991 zat ze bij squadron 322 op Vliegbasis Leeuwarden. ,,Ik hoorde van buitenaf altijd dat dit een machowereld zou zijn, maar daar heb ik nooit wat van gemerkt.” De opmerkingen kwamen van buiten de hechte groep van piloten. ,,‘Hé, een meisje. Kan ze wel vliegen?’, riep er wel eens één. Dan stond ons groepje er meteen met gebalde vuisten omheen.”

Bombardement

Blok heeft samen met een Leeuwarder collega de eerste gevechtshandelingen van de Luchtmacht sinds de Tweede Wereldoorlog op haar naam staan. Rond de val van Srebrenica gaven de twee F-16’s luchtsteun aan Nederlandse commando’s die werden beschoten door het leger van Radko Mladic. Ze gooiden samen vier bommen. ,,Men zegt dat we tanks en een bunker hebben geraakt”, zegt Blok. ,,Maar we weten niks zeker.” In elk geval hielden de Bosnisch-Servische beschietingen op de Nederlanders op.

Toen Blok en haar man (ook gevechtsvlieger) hun eerste kind verwachtten, stopte Manja bij de Luchtmacht. ,,Met mijn 35 jaar mocht ik nog net de burgerluchtvaart in.” Ze ging aan de slag bij Transavia. Daar vliegt ze nu al zeventien jaar, de laatste jaren als gezagvoerder. Ze is net terug van een dagretourtje Faro in de Algarve. ,,We gaan vooral naar vakantiebestemmingen, dus de passagiers zijn bijna altijd vrolijk.”

Ze beseft dat ze de saamhorigheid en de onvoorwaardelijke steun van haar F-16-maten nergens meer zal vinden. Blok wil blijven vliegen tot ze zestig is. ,,Dan ga ik vrijwilligerswerk doen in het bejaardentehuis.”