Mannen vallen op het werk van de trap en vrouwen krijgen vaker slaag

Ruim 79.000 werknemers verzuimden vorig jaar een dag of meer vanwege een bedrijfsongeval, melden CBS en TNO. De metaal blijkt het gevaarlijkst.

 

Door: Jaap Hellinga
Datum: 28 juli 2016

Voor de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015 lieten TNO en CBS 46.000 werknemers ondervragen. De onderzoekers berekenden dat 1,4 procent van alle Nederlandse werknemers vorig jaar uit balans raakte door onheil op de werkplek. Ze vallen van de trap of raken bekneld.

Dat overkomt metaalarbeiders en machinemonteurs (5,1 procent) het vaakst, gevolgd door bouwvakkers (4,8 procent). Ook slagers, chauffeurs, bedieners van mobiele machines en tuinders, akkerbouwers en veetelers lopen een bovengemiddeld risico. In de top tien van TNO en CBS staat slechts één beroepsgroep die door vrouwen gedomineerd wordt: sociaal werkers en groeps- en woonbegeleiders. Bij hen schuilt het gevaar vooral in geweldsincidenten – ze worden gebeten of geslagen – en bedreigingen. In 19 gevallen moest het slachtoffer vorig jaar worden opgenomen in het ziekenhuis, zo blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Overigens bleef over de hele breedte het aantal bedrijfsongevallen de afgelopen jaren steeds op hetzelfde peil. Vorig jaar onderzochten de inspecteurs 2165 incidenten, waarvan 51 met dodelijke afloop. Nu de recessie voorbij is en de productie toeneemt, verwacht de inspectiedienst een groei. Nieuwe risicogroepen zijn uitzendkrachten en niet- Nederlandse arbeidskrachten.