Mbo’er kan weer kiezen in Friesland

Het aantal vacatures voor mensen met een mbo-opleiding stijgt sterk. In Friesland is die toename veel groter dan elders in het land.

Tussen maart en september steeg het aantal Friese vacatures voor mbo-banen met 24 procent ten opzichte van 2015. Landelijk was de toename 9 procent, meldt uitkeringsinstantie UWV.

Tegelijkertijd is het aantal jongeren dat een WW-uitkering aanvroeg in Friesland ook sneller gedaald (21 procent tegen landelijk gemiddeld 15 procent). Vooral jongeren die via het uitzendbureau werkten, waren minder vaak afhankelijk van de WW, zo blijkt uit het rapport Basiscijfers Jeugd van het UWV en SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ruim een derde raakte langs deze weg uit de WW.

Vooral in de beroepsgroep ‘gastvrijheid’ (onder meer horeca) en de detailhandel zijn veel banen beschikbaar. Jongeren die nu met een mbo-opleiding beginnen, hebben volgens het UWV goede perspectieven als zij kiezen voor een baan als verkoper, verzorgende of verpleegkundige.

Eind september stonden in Friesland 3398 jongeren tot 27 jaar als werkzoekende geregistreerd bij UWV. Van deze jongeren heeft 45 procent geen startkwalificatie, tegen landelijk 50 procent. De groep middelbaar opgeleiden (minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo) heeft in deze regio een aandeel van 47 procent tegen landelijk 39 procent.

SBB heeft in Friesland 550 leerbanen geworven voor mbo’ers. De meeste zijn beschikbaar in de sectoren voedsel, groen, gastvrijheid, techniek en bouw.