Meer focus, minder afleiding: met deze apps vliegt je werkdag om

 

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Journalist Marloe van der Schrier probeert zo efficiënt mogelijk te werken en daar past best wat (digitale) hulp bij. Daarom probeert ze verschillende hulpmiddelen om aan de slag te gaan. Een stappenplan door de werkdag heen. 

 

1. Geen afleiding op de computer

Vaak bedenk ik al voordat ik iets ga doen, hoe lang ik daarvoor ongeveer moet uittrekken. Half uur, een uur of twee uur. Meestal duurt het langer dan ik van tevoren had ingecalculeerd. Niet omdat de taak zelf veel langer duurt, maar wel omdat ik tussendoor afgeleid raak. Ik wil iets opzoeken op internet of bedenk me dat ik even snel een mail moet sturen en dat doe ik dan direct. Kost geen tijd, wel snel uit mijn gedachten. Maar, voordat ik het weet, raak ik verzeild in duffe, nergens-toe-leidende doorkliksessies.

Ik ben op zoek gegaan naar een app die me daartegen kan beschermen en kwam uit bij Freedom. Deze applicatie blokkeert gedurende een zelf te bepalen periode het openen van programma’s, het voorkomt dat ik kan browsen op internet en als ik stiekem WhatsApp op mijn computer wil openen, steekt Freedom er een stokje voor. Het enige nadeel: je kunt dus écht niet even iets opzoeken op internet. En bij sommige taken heb ik dat wel nodig om door te kunnen. Je moet er dus voor zorgen dat je ook zonder internet even door kunt.

Freedom biedt een gratis proefperiode aan, waarbij je zeven keer kunt testen. Daarna werken ze met een abonnementsmodel: vanaf ongeveer 6 euro per maand, minder als je een jaarabonnement neemt. Je kunt het ook aanschaffen voor ruim 100 euro, dan mag je er onbeperkt gebruik van maken.

De rest van de tips lees je via Dvhn.nl