Meer steun voor winkelpersoneel zonder werk

De duizenden winkelmedewerkers die de afgelopen tijd door faillissementen en reorganisaties zonder werk zijn komen te zitten kunnen rekenen op extra steun. Het hulpprogramma om ze aan een nieuwe baan te helpen wordt met een jaar verlengd.

Volgens branchevereniging Detailhandel Nederland, een van de initiatiefnemers van het hulppakket, toont de grote reorganisatie die dinsdag bij winkelbedrijf Blokker werd aangekondigd eens te meer aan dat de sanering in de detailhandel nog niet voorbij is. De geplande sluiting van 200 filialen van Blokker en Marskramer kost zeker 1900 banen.

In het eerste jaar dat Loopbaansupport Detailhandel actief was zijn zo’n 300 mensen persoonlijk begeleid en hebben er 750 groepshulp gekregen om ze voor te bereiden op sollicitaties. Verder kregen nog eens ruim 5000 mensen digitale ondersteuning. Binnen een jaar vond 80 procent van de ontslagen winkelmedewerkers een nieuwe baan.

Bij het initiatief zijn naast Detailhandel Nederland ook de vakbonden CNV en FNV betrokken. Het ministerie van Sociale Zaken steunde de eerste fase met 900.000 euro.