Mensen die niet op kantoor zitten, maken minder uren. Toch neemt het aantal gewerkte uren tijdens de lockdown toe

Lang niet iedereen kan zijn werk thuis doen tijdens de huidige tweede lockdown. Dat blijkt ook uit de drastische daling van het aantal gewerkte uren door mensen met een ’niet-kantoorbaan’. Maar het aantal werkuren is wel stevig toegenomen sinds het dieptepunt.

Eind vorig jaar, na het ingaan van de tweede lockdown, lag het aantal gewerkte uren door mensen met een niet-kantoorbaan bijna 35 priocent lager ten opzichte van de eerste week na de zomervakantie. Sinds dat dieptepunt is de situatie verbeterd. In de week tot en met 9 januari werden wel nog steeds ruim 23 procent minder uren gemaakt.

Mensen met variabel contract worden hard geraakt

Dat blijkt uit gegevens van Dyflexis onder 3000 bedrijven in non-desk branches, zoals horeca, zorg & welzijn, recreatie en logistiek. Dyflexis ontwikkelt software voor personeelsplanning en urenregistratie.

Medewerkers met variabele contracten werden het hardst geraakt. Zij zagen het aantal gewerkte uren met bijna 37 procent dalen, aldus Dyflexis. In de eerste week na de kerstvakantie was dat zelfs meer dan 42 procent.