Minder starters in Friesland, meer in Nederland

In Friesland zijn in de eerste maanden van 2016 minder mensen een bedrijfje begonnen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van de ING die daarvoor gebruik maakte van gegevens van de Kamer van Koophandel.

De ontwikkeling in Friesland loopt uit de pas met de rest van Nederland. Waar het aantal starters in de rest van Nederland sterk steeg (gemiddeld met 6 procent), daalde het in deze regio met iets meer dan 5 procent. Verder is alleen in Drenthe (een veel kleinere) daling te zien.

De ING wijt de daling aan de vergrijzing. Door de haperende economie gingen de afgelopen jaren veel werknemers tussen de 35 en 55 jaar noodgedwongen als zzp’er aan de slag. Nu de economie weer aantrekt, zoeken zij eerder naar een vaste baan. De starters van nu zijn vaak jonger en beginnen een bedrijf omdat ze kansen op de markt zien.

Overigens kan het zomaar zijn dat het aantal starters in Friesland straks weer in de plus zit. Limburg kende vorig jaar een sterke daling en heeft nu juist de sterkste groei van starters. Volgens de ING is die groei waarschijnlijk een correctie van vorig jaar.

 

Gepubliceerd op: 6 september 2016