Mis je het praatje bij de koffieautomaat? Zo houd je thuiswerken toch vol

De koffieautomaat en het sociale contact: veel werkenden missen het. We werken nu een half jaar thuis: voor de een is het een zege, de ander is er zo langzamerhand wel klaar mee. Bedrijfspsycholoog Ellen Huijsmans vertelt hoe je het toch volhoudt. 

Steeds meer mensen missen het praatje bij de koffieautomaat, het grapje tussendoor en de subtiele signalen die je met (beeld)bellen niet hebt. Ook lopen privé en werk meer in elkaar over waardoor de schakelmomenten om ‘aan’ te gaan en weer thuis te komen minder duidelijk zijn. Ook hoor ik mensen zeggen dat de digitale stress van chat, mail, beeldbellen, app en telefoon toeneemt. Sommigen ervaren eenzaamheid.

Eigen behoeftes

Hoewel er ook positieve geluiden zijn van efficiënter vergaderen, minder ruis uit de kantoortuin, geen last van gehijg in je nek van de manager, meer flexibiliteit en vrijheid om je eigen tijd in te delen en geen files of reistijd. Zeker bij mensen die een goed in- gerichte werkplek hebben is (deels) thuiswerken nog best een optie. Gelukkig openen veel kantoren langzaam weer hun deuren en worden mensen creatief door met collega’s in de buurt een keer te wandelen of op het terras te zitten en dan overleg te hebben.

Voor iedereen is het anders en in het volhouden heeft ieder zijn eigen behoeftes. Probeer die eerst te achterhalen en die bespreekbaar te maken met je werkgever. Door samen creatief na te denken hoe je fysiek, mentaal en emotioneel fit blijft, haal je het optimale uit jezelf en dan kunnen we als mens een heleboel aan. Kijk ook hoe je de blik breed kunt houden als je het even moeilijk hebt, zijn er positieve zaken die het leven nu makkelijker maken?

Bron: ad.nl