MKB verliest werknemers door gebrek aan doorgroei kansen

Waarom stappen medewerkers op? Naast pensionering is een gebrek aan doorgroeimogelijkheden de grootste boosdoener, stellen mkb-professionals. Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent van de professionals aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van hun medewerkers.

Binnen het MKB ligt de nadruk meer op persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen en arbeidsvoorwaarden. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor die Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction samenstelde. Er werd onderzoek gedaan bij ruim 1500 mkb’ers.

Uitdaging 2017: kwalitatief goede medewerkers vinden
Bijna de helft van de mkb-professionals (49 procent) ziet het vinden van kwalitatief goede medewerkers als de grootste personele uitdaging dit jaar. Deze uitdaging wordt op de voet gevolgd door de borging van kennis en kunde binnen de organisatie (45 procent). Op de derde plek staat de medewerkerstevredenheid (30 procent).

‘Wanneer we aan ontwikkeling denken, wordt er vaak aan opleidingen en training gedacht, maar doorgroeien is ook een vorm van ontwikkeling voor medewerkers,’ zegt Loes Dingemans, algemeen directeur bij Unique. ‘Op een bepaald punt in een carrière ontbreekt de uitdaging van een functie.’

Meer waardering, verantwoordelijkheid en vooral vertrouwen
Het is de taak van de werkgever om medewerkers te blijven prikkelen. Daag werknemers uit door meer waardering te tonen, verantwoordelijkheid en vooral vertrouwen te geven, adviseert Dingemans. ‘Alleen dan weet je als organisatie, dat je er alles aan hebt gedaan om iedere medewerker vooruit te helpen.’

Bron: Financieel Management