Monteurs zijn zo schaars dat ze worden gelokt met een gratis cursus op Curaçao

Het is zó lastig om nieuwe monteurs te vinden, dat duikbootfabrikant U-Boat Worx nieuwe technici een extraatje biedt. Na een inwerktraject van zes maanden tot monteur, mogen ze een maand naar Curaçao voor een opleiding tot duikbootpiloot.

Voor het bedrijf is het bittere noodzaak. Marketing Manager Roy Heijdra: ,,We zijn de afgelopen twee jaar heel hard gegroeid, er is steeds meer vraag naar kleine duikboten. Dat betekent ook dat er serieus gebouwd moet worden, maar we komen monteurs te kort.” De reis naar Curaçao is een extra prikkel om monteurs over te halen bij het bedrijf te komen werken. ,,Technisch personeel is op dit moment heel lastig te vinden”, aldus Heijdra. Het bedrijf heeft plek voor zes nieuwe monteurs. ,,Zij krijgen eerst een inwerktraject van zes maanden op de werkplaats in Breda. Na een half jaar mogen ze op cursus naar Curaçao om ook duikbootpiloot te worden.” Verplicht is het overigens niet, maar het biedt wel extra mogelijkheden, aldus Heijdra. ,,Wij hebben dan een mooie poule aan monteurs die naast technisch opgeleid, óók duikbootpiloot zijn. Voor de monteurs zelf biedt het ook meer mogelijkheden om door te groeien.”

De opleiding tot duikbootpiloot vindt plaats bij het ‘U-Boat Worx Sub Center’ op Curaçao. Daar ligt een vijfpersoonsduikboot klaar die wordt gebruikt voor tripjes met toeristen, demonstraties en opleiding voor piloten.

Duikbootpiloten

Het bedrijf heeft op dit moment in totaal 18 vacatures open staan, maar de cursus voor duikbootpiloot staat alleen open voor technische functies. ,,We moeten er zelf ook wat aan hebben. Iemand die de boekhouding doet, mist de technische vaardigheden die de monteur wel heeft.” De gevraagde monteurs moeten dus een technische opleiding hebben afgerond op mbo niveau 4. Daarnaast is enige ervaring met machinebouw gewenst. Ook moet de kandidaat kennis hebben van vakgebieden als pneumatiek en hydrauliek en ervaring met lezen van tekeningen. Of alle technische vacatures opgevuld gaan worden, is dan ook maar de vraag. ,,Het is een extra prikkel voor monteurs om te solliciteren en een manier om aandacht te krijgen voor onze vacatures.”

 

Twee jaar geleden kreeg U-Boat Worx maar liefst 650 reacties op enkele vacatures voor piloot van hun onderzeeboten. Maar velen hadden de vacature op de site niet goed gelezen. ,,Een kraanmachinist uit Groningen was de bijzonderste. Hij schreef dat hij twee katten had en weleens iets anders wilde. De man heeft het niet gehaald”, aldus directeur Maykel Hop vorig jaar.

Bron: ad.nl