Muziek brengt afleiding bij werk, ook op positieve wijze

Sommige mensen zweren erbij, anderen kunnen het absoluut niet: werken met muziek. Maar kun je nou het beste luisteren naar nummer van Bach, een huidige top 40 hit of wellicht ruigere housemuziek?

De Amerikaanse psychologen Manuel Gonzalez en John Aiello deden onderzoek naar het effect van achtergrondmuziek op de uitvoering van cognitieve taken. Ze toetsten geen generieke theorie, maar keken welke soort muziek bij welke personen voor welke taken of omstandigheden gunstig uitpakken.

Ze voerden onderzoek uit onder 142 studenten, die twee taken uitvoerden met muziek op hun oren. De eerste taak was in een tekst alle letters A aanstrepen, een vrij eenvoudige. De andere was wat complexer. De studenten dienden paren met woorden te herinneren.

Twee soorten muziek

Beide groepen werden getest met twee soorten muziek: rustige muziek en muziek met meerdere instrumenten zoals bas en drum. De muziek werd op verschillende geluidsniveaus (62 of 78 decibel) afgespeeld.

Als afsluiting mochten de deelnemers via een enquête aangeven of ze mensen zijn die vatbaar zijn voor verveling en zich graag extern laten stimuleren, of personen die liever met rust gelaten willen worden.

Precies genoeg afleiding

Conclusies? Mensen die niet vatbaar zijn voor verveling, presteren beter met drukkere maar minder luide muziek. De personen die wel vatbaar zijn voor verveling, zijn juist beter af met rustigere muziek of zelfs geen muziek.

Een verklaring voor de resultaten is volgens de onderzoekers dat de complexere, maar stillere muziek de eerste groep precies genoeg afleiding geeft om te voorkomen dat hun gedachten gaan afdwalen. Voor mensen die meer vatbaar zijn voor verveling leidt de complexe muziek al te veel af; zij kunnen dus hooguit wat rustige muziek aan tijdens het uitvoeren van taken.

Big data

Opvallende resultaten? Nee, dat niet. Maar het brengt wel kansen met betrekking op big data. Muziekdienst Spotify koppelt data over muziekvoorkeuren nu al aan persoonsgegevens van Facebook. Met data over productiviteit kan wellicht ook antwoord gegeven worden op die ene vraag: welke muziek moet ik bij welk werk en op welk tijdstip hoe hard luisteren om optimaal te presteren?

Bron: Intermediair

Lees ook: 5 Spotify-afspeellijsten waar je hard op gaat