Nationale vitaliteitsdag: bewegen op de werkvloer

Nationale vitaliteitsdag staat vanzelfsprekend in het teken van bewegen. Ook op de werkvloer is dat van belang. De hele dag achter een computer zitten is niet ideaal.

 

Bedrijfssport

Volgens de NOC*NSF beweegt een op de drie Nederlanders met een zittend beroep voldoende en iets meer dan een kwart zou genoeg sporten. De sportbond heeft samen met de brancheorganisatie voor arbodiensten, de atletiekunie, ArboNed, Achmea Arbo en volleybalbond Nevobo het project Bedrijfssport opgezet. Dat biedt werknemers de gelegenheid om na werktijd onder professionele begeleiding samen een uurtje te sporten. Dat kan bijvoorbeeld bij de plaatselijke volleybalclub, zegt NOC*NSF.

Bedrijven niet bij Bedrijfssport zijn aangesloten, kunnen natuurlijk ook zelf met een kleine moeite ervoor zorgen dat werknemers bewegen.

 

Tips

De Zaak geeft een aantal tips. Zo kan het gebruik van interne e-mail ontmoedigd worden. Daardoor ben je eerder geneigd even naar een andere afdeling te lopen voor een vraag. Behalve loopjes naar de koffie-automaat en het kopieerapparaat – laat vooral niet collega’s constant voor je lopen – is het goed voor werknemers om waar mogelijk lopend of met de fiets naar het werk te komen. Een potje tafeltennis in de kantine doet het ook altijd goed. En, heel simpel: neem de trap in plaats van de lift.

Werkgevers zouden volgens De Zaak ook een zwemabonnement kunnen vergoeden voor hun werknemers. Een zogenoemde lunchwandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Een half uur wandelen volstaat.

 

Fris en fruitig

Werknemers die gezonder en fitter zijn, melden zich minder vaak ziek (dus minder verzuimkosten voor een bedrijf). Een hele dag achter de computer zitten is niet goed voor een mens. Wie even een half uurtje de deur uit gaat, komt fris en fruitig weer terug en gaat ontspannen verder met de rest van de werkdag.

Dat blijkt ook uit onderzoek van TNO Arbeid samen met NOC*NSF. Een sportende medewerker heeft een lager ziekteverzuim: van 9 naar 2 procent ten opzichte van een werknemer die niet sport. De arbeidsproductiviteit zou met gemiddeld 12,5 procent toenemen bij sportende medewerkers.

 

Verzuim

Werknemers die vooral zittend werk doen, hebben profijt van vaker bewegen. Sportende werknemers zouden over een periode van vier jaar gemiddeld vijfentwintig dagen korter verzuimen. TNO Arbeid onderzocht dit onder meer 1700 werknemers in 34 branches. De groep werd drie jaar gevolgd en TNO keek onder meer naar het ziekteverzuim in relatie tot sporten.

 

Apps

Als je uit jezelf niet opstaat, dan zijn er nog altijd apps die je op je smartphone kunt installeren om je daarbij te helpen. Zo hebben sommige telefoons tegenwoordig automatisch een stappenteller geïnstalleerd. Daarop zijn naast de stappen ook nog de verbrande calorieën te lezen. Het doel is om per dag tienduizend stappen te halen.

De Hotseat is een app die aftelt van 30 naar 0 minuten. Als er nog 3 minuten te gaan zijn, krijg je een signaal op je telefoon dat je moet opstaan. De Stand app bestaat uit oefeningen die je om de zoveel minuten kunt doen.