‘Nederlandse werknemers ervaren minste stress’

Nederlandse werknemers blijken het meest ontspannen te zijn vergeleken met werknemers in de rest van Europa. Eén op de tien Nederlanders die werkt geeft aan zich dagelijks gestrest te voelen. Dit blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener ADP onder tienduizend Europese werknemers, waaronder dertienhonderd Nederlanders.

Bijna een kwart (22 procent) van de Nederlandse ondervraagden gaf aan helemaal geen stress te voelen. 32 procent voelt zich wekelijks gestrest, terwijl 36 procent van de ondervraagde werknemers zei maandelijks een gevoel van stress te hebben.
 

Polen

Naast het feit dat Nederlanders het minst gestresst zijn, zijn zij ook het meest geneigd te denken dat hun werkgever interesse heeft in het geestelijk welzijn van werknemers.

Terwijl in Nederland het stressniveau het laagste is, ligt het percentage gestresste werknemers in Polen het hoogst. Meer dan een kwart (27 procent) van de Poolse werknemers geeft aan zich dagelijks gestresst te voelen op het werk. Fransen en Britten nemen met beiden 20 procent de tweede en derde plek in.
 

Meer stress dan vorig jaar

Over heel Europa gezien lijken werknemers meer stress te voelen dan vorig jaar. Bijna een op de vijf respondenten (18 procent) zegt nu dagelijks last te hebben van werkstress; een stijging van 5 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Drie op de tien (30 procent) werknemers voelen zich zelfs zo gestrest dat ze overwegen om van baan te veranderen.