Nederlandse werknemers zijn de gelukkigste van Europa

Kijkend naar het geluksniveau van werknemers, kunnen we volgens onderzoek van HR-dienstverlener ADP concluderen dat ondernemers in Nederland goed voor hun medewerkers zorgen. ADP deed onder 10.000 werknemers in Europa, waaronder 1.300 Nederlanders, een rondvraag over hun ervaren geluksniveau. Nederland scoorde het hoogste, terwijl Italië de geluksladder afsloot.

Weinig stress

Meer dan driekwart van de Nederlandse werknemers is tevreden over zijn werk, de relatie met collega’s en het stressniveau. Eén derde geeft zelfs als nooit stress te ervaren. Enkel Spanje kan tippen aan Nederland wat betreft het stressniveau. In het Zuid-Europese land, waar de ‘mañana mañana’ cultuur heerst, wordt nog minder stress ervaren. In Italië en Polen is er juist sprake van een hoog stress gevoel.

Positief over vooruitzichten

Verder zijn werknemers in Nederland positief over de vooruitzichten van hun werkplek over vijf jaar. Alleen Polen en Duitsers zijn positiever. Tevens kan geconcludeerd worden dat jongere werknemers (tussen de 25 en 35 jaar) optimistischer zijn dan oudere werknemers (boven de 55 jaar). Hoe ouder de werknemer, hoe lager het optimisme over de werkplek.

Meest tevreden:

1. Nederland: 76 procent

2. Polen: 74 procent

3. Spanje: 71 procent

4. Zwitserland: 73 procent

5. Groot-Brittannië: 68 procent

Bron: RTLZ