Negen tips voor een succesvol bezoek aan een banenbeurs

Deze week – woensdag 18 en donderdag 19 oktober – vindt in de Martinikerk in Groningen het Ambitie JobCafé plaats. Dit evenement is dé plek waar live matches ontstaan tussen de leukste werkgevers uit de regio en (latent)werkzoekenden en getalenteerde professionals. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer carrière- en banenbeurzen. Met onderstaande acht tips haal jij het maximale uit je bezoek aan deze events.
 

Tip 1 – Een goede voorbereiding

Een inkoppertje waarschijnlijk, maar van groot belang. ‘Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden’, luidt een bekende uitspraak. Dat geldt zeker ook voor het bezoek aan een banenbeurs. Zoek vooraf uit welke organisaties aanwezig zijn en besluit welke je in ieder geval wilt bezoeken. Bekijk vooraf hun websites en check gelijk of en zo ja welke vacatures zij open hebben staan. Ook is het belangrijk om te weten met welk doel je op ze af wilt stappen. Ga je je geheel vrijblijvend oriënteren, of juist gericht op zoek naar iemand aan wie je later je sollicitatiebrief kunt sturen? Maak een lijstje van vragen die je in ieder geval wilt stellen. Daarmee toon je interesse en een goede voorbereiding.
 

Tip 2 – Dress for success success

Stem je kleding af op de functie die je ambieert. Ben je op zoek naar een baan in de financiële sector? Kleed je daar dan ook naar. Wees niet bang om er netter uit te zien dan normaal; met je kleding kun je respect tonen en vertrouwen opwekken. Hoe verzorgder en representatiever je eruit ziet, hoe serieuzer mensen je nemen. Zorg echter wel dat je je comfortabel voelt in de kleding. Zorg ook voor een verzorgd uiterlijk. Trim je baard, kam je haren en oog fris en fruitig. Good to know: overdrijf niet met geurtjes, dat heeft een averechts effect!
 

Tip 3 – Een duidelijke elevatorpitch

‘Vertel eens iets over jezelf’. Dat is de eerste vraag die veel werkgevers aan bezoekers stellen. Zorg dat je van tevoren je verhaal klaar hebt. Vertel in het kort wat je gedaan hebt, wat je ambities zijn en wat een werkgever aan je zal hebben. Laat in 30 seconden een onvergetelijke indruk achter!
 

Tip 4 – Stel (veel) vragen

Natuurlijk, je bent op de beurs om jezelf aan de man (of vrouw) te brengen. Maar dat betekent niet dat je alleen je eigen verhaal moet doen. Sterker nog, door gerichte vragen te stellen, laat je zien dat je oprechte interesse in je gesprekspartner en de organisatie hebt en je laat merken dat je jouw huiswerk tot in de puntjes hebt gedaan.
 

Tip 5 – Kies de juiste lichaamshouding

Met je armen over elkaar of met je handen in je zakken staan komt al snel ongeïnteresseerd over. Liever niet doen dus. Maak oogcontact en toon je zelfverzekerd. Een handig trucje is om de houding van degene met wie je praat te ‘spiegelen’, oftewel: dezelfde houding aan te nemen. Zonder te overdrijven natuurlijk, het moet geen spelletje lijken. Daarbij: let op je manieren. Kijk niet op je telefoon tijdens een gesprek. Zet deze stil of uit. Zo breng je jezelf niet in de verleiding om binnengekomen berichten te bekijken.
 

Tip 6 – Zorg voor voldoende kopieën van je cv

Dan kun je die aan het eind van een kennismakingsgesprek overhandigen. Maak je cv niet te lang en zorg dat er een goed lijkende foto op staat. Indien je tijdens je voorbereiding een interessante vacature hebt gezien, zorg dan dat je kwalificaties goed op die functie aansluiten.
 

Tip 7 – Vraag om visitekaartjes

Op die manier heb je alle contactgegevens achteraf bij elkaar. Schrijf aan het eind van elk gesprekje een paar steekwoorden op over het verloop of de persoon. Dat maakt het makkelijker om de ontmoeting te onthouden en er later op terug te komen.
 

Tip 8 – Neem deel aan workshops

Op de meeste banenbeurzen vind je niet alleen organisaties die zichzelf presenteren, maar kun je ook allerhande workshops volgen. Bijvoorbeeld over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, of over hoe je je passie in je werk (terug)vindt. Maak van de gelegenheid gebruik, en doe zoveel mogelijk handige kennis op.
 

Tip 9 – Bedank!

Stuur een persoonlijke bedankmail naar de mensen die je hebt gesproken en voeg ze toe op LinkedIn. Dit wordt niet veel gedaan, dus een ideale mogelijkheid om je te onderscheiden en om op te vallen. Mochten een potentiële werkgever twijfelen tussen twee gelijkwaardige kandidaten, dan heb jij kans op een voorsprong!
 

Kom langs!

Alsof je met je vriendin in de kroeg staat; zo voelt het als je het Ambitie Jobcafé binnenstapt. Alleen vind je er geen stamgasten, maar bedrijven die op zoek zijn naar toekomstige collega’s. Tijdens kennissessies, koffiedates en netwerkdarts krijg je de kans met tal van organisaties kennis te maken.

Schrijf je in op ambitiejobcafe.nl

De toegang is gratis.