Noordelijke lokroep voor ICT’ers

Ict’ers denken in de Randstad een beter carrièreperspectief te hebben. Samenwerking Noord wil ze op andere gedachten brengen. Bijna 40 overheidsbedrijven proberen hen met ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ voor het Noorden te behouden.

Noord-Nederland heeft een schreeuwend tekort aan geschoold ict-personeel. Acht overheidsinstellingen verenigden zich bijna vijf jaar geleden in Samenwerking Noord om daar iets aan te doen. ,,Het is maar goed dat we toen zijn begonnen. Door het aantrekken van de economie is het probleem alleen maar groter geworden”, zegt Fred Hassert, voorzitter van de netwerkorganisatie en bij de provincie Groningen werkzaam als ‘manager finance and control’.

Samenwerking Noord

Dat blijkt ook wel uit de groei van Samenwerking Noord. Inmiddels zijn daarbij 38 grote overheidsinstellingen aangesloten. Daaronder de grootste gemeenten, de drie provincies, de hogescholen, de Rijksuniversiteit Groningen, het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden (CJIB), de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Groningen, de roc’s en de Dienst ICT Uitvoering in Assen. Hoe groot de nood is, blijkt ook wel uit het feit dat ook commerciële bedrijven staan te trappelen om zich aan te sluiten.

Hassert: ,,Exacte cijfers ontbreken, maar ga er maar van uit dat er wel 500 tot 700 vacatures zijn. Niet alleen de overheidsinstanties in het Noorden hebben last van het tekort, maar ook de commerciële bedrijven. Van de medewerkers van IBM in Groningen is 40 procent van oorsprong geen ict’er. Dat zijn allemaal omgeschoolde biologen en filosofen. En 20 procent van het personeel komt uit het buitenland.”

Aantrekkelijk werkgeverschap

Van de in het Noorden afgestudeerde ict’ers gaat volgens hem zeker 90 procent naar de Randstad in de verwachting dat de carrièreperspectieven daar beter zijn. Wat Samenwerking Noord daar tegenover wil stellen: aantrekkelijk werkgeverschap.

Hassert: ,,We willen moet zorgen dat ict’ers in het Noorden een loopbaanperspectief hebben en hun deskundigheid kunnen ontwikkelen. Dat doen we door alle kennis die we in huis hebben bij alle aangesloten organisaties te gebruiken. Er zijn momenteel wel tien of vijftien bedrijven die overstappen op het nieuwe Office 365 van Microsoft. We werken nu aan de vorming van één team om dat bij al die organisaties te implementeren. Dat is voor de betrokken medewerkers heel stimulerend om te doen. Zo kun je ook teams formeren met andere specifieke deskundigheid. Het scheelt bovendien de bedrijven veel kosten. Want dit is veel goedkoper dan mensen van buiten inhuren.”

Verschillende bedrijven

Drie relatiebeheerders gaan voortdurend de leden langs om te kijken wat zich daar zo al voor werkzaamheden en vraagstukken aandienen. De bedrijven van Samenwerking Noord hebben gezamenlijk 3500 tot 4000 ict’ers in dienst waaruit voor elk karwei de geschikte mensen geselecteerd kunnen worden.

Hassert: ,,Je treedt bij één bedrijf in dienst, maar je kunt je bij 37 andere organisaties ook ontwikkelen. Zo vergroot je je kennis en motivatie. Dat is natuurlijk super. Laatst had roc Friese Poort een probleem met de wifi die steeds weg viel. Daar hebben een paar mensen het manco in twee weken verholpen. Dat is mooi voor Friese Poort, maar ook voor de mensen. Het geeft voldoening zo’n probleem op te lossen.”

Als zij ambities hebben om elders hun carrière voort te zetten, kunnen ze een blik werpen op de website. Daar melden de deelnemers alle vacatures voor ict’ers. Hassert: Het zou Samenwerking Noord een lief ding waard zijn, als er een grotere uitstroom van ict’ers was om die te vervullen.

Jongeren

Hassert: ,,We moeten meer jongeren naar de sector lokken. Vorig jaar heeft het hbo in het Noorden zo’n 300 ict’ers afgeleverd. Dat moeten er veel meer worden. Daarom werken we ook aan het imago van het werk. Er bestaat een verkeerd beeld van. Mensen denken al gauw aan nerds die alleen me codes bezig zijn, maar het is ook heel creatief werk. Elk soort software heeft zijn eigen gebruikers, die het werken zo gemakkelijk mogelijk gemaakt moet worden. Of je nu arts, bakker, verkoper of onderzoekers bent – ze moeten allemaal met ict werken.”

Met bijeenkomsten over belangrijke onderwerpen in de ict als thema, zoals Big Data, Internet of things en internetveiligheid versterkt Samenwerking Noord het netwerk en bevordert het de deskundigheid. Samenwerking Noord staat ook op het punt de eerste commerciële bedrijven als deelnemer te verwelkomen.

Hassert: ,,Daar moeten we wel eerst goede afspraken over maken. Het moet niet zo zijn dat als ze hier komen goede mensen van ons wegkapen of hier een mooie opdracht willen wegslepen. Maar ook voor bedrijven als Google en IBM is het belangrijk dat in het Noorden een goed ict-klimaat bestaat, zodat we meer studenten voor de regio kunnen behouden en ict’ers uit de Randstad hier naartoe willen komen.” 

Toch nog de geambieerde baan

Rogier Roeters (39) slaagde er dankzij Samenwerking Noord in een nieuwe stap in zijn carrière te maken. Bij de backoffice van de afdeling burgerzaken van de gemeente Groningen hield hij zich voornamelijk bezig met het bijhouden van het Basisregister Personen (voorheen de Gemeentelijke Basis Administratie). ,,Geboortes, huwelijken, verhuizing-en, adresonderzoeken – dat soort dingen. Op zich geen verkeerde baan, maar ik wilde op den duur iets anders dan elke dag een stapel werk afwerken. Ik wilde graag projectmanager worden, met steeds een klus met een duidelijk begin en een duidelijk einde.”

Hij nam zich voor de carrièrestap voor zijn veertigste te maken. Dat dreigde te mislukken. ,,Ik heb bij de gemeente diverse keren voor zo’n functie gesolliciteerd. Maar ik werd steeds afgewezen wegens gebrek aan ervaring. Dan kom je in een vicieuze cirkel.”

Toen bracht Samenwerking Noord uitkomst. Roeters: ,,Ik kon bij DUO een jaar gedetacheerd worden als projectmanagement ondersteuner. Dat is een functie waarin je veel leert over projectmanagement. Toen ik na negen maanden bij de gemeente Groningen solliciteerde als aspirant-projectmanager, werd ik wél aangenomen vanwege de ervaring die ik had opgedaan.”

Het eerste project dat hij bij de gemeente onder zijn hoede heeft gekregen is het zogeheten ‘Zaakgericht werken’. Dat moet de dienstverlening van de gemeente aan bedrijven en burgers digitaal van het begin tot het einde inzichtelijk maken en verbeteren.

Roeters: ,,Bij de gemeente wordt steeds meer projectmatig gewerkt, niet alleen binnen de ICT maar ook binnen bijvoorbeeld stadsontwikkeling en het maatschappelijk domein. Zo krijg je als projectmanager telkens de kans om nieuwe projecten op te pakken. Ik denk dat ik mede daarom nu nog lang bij de gemeente in dienst blijf. Er is de komende jaren nog veel leuk werk voor projectmanagers te doen.”