Noordelijke ziekenhuizen leiden samen extra personeel op

De negen noordelijke ziekenhuizen en drie ambulancediensten slaan de handen ineen tegen het personeelstekort. Ze gaan samen zorgverleners werven en opleiden.

De zorgaanbieders willen volgend jaar samen meer dan honderd medewerkers meer opleiden dan ze dit jaar hebben gedaan. De ziekenhuizen willen in 2019 minimaal 310 mensen voor schaarse beroepen opleiden, de ambulancediensten willen 39 medewerkers scholen. 

De scholingsambitie is vastgelegd in het convenant Zorg voor het Noorden. Op dit moment is er een gezamenlijke opleiding voor anesthesiemedewerkers begonnen en er wordt gewerkt aan zo’n opleiding voor kinderverpleegkundigen.

Daarnaast willen de ziekenhuizen en ambulancediensten mensen helpen die ooit in de zorg hebben gewerkt en terug willen keren.

 

Tekort aan zorgpersoneel

Voor de komende jaren wordt in heel Nederland een groot tekort aan zorgpersoneel voorzien. Door de krachten te bundelen worden volgens de ziekenhuizen en ambulancediensten meer baankansen en opleidingsplekken gecreëerd.

De zorgverleners doen tijdens de opleiding al werkervaring op in meerdere ziekenhuizen en kunnen zo sneller ervaren welk werk het beste bij hen past.