Omgaan met afwijzingen, hoe doe je dat?

We kennen het allemaal, de pijn die je voelt bij een afwijzing. Van kleins af aan krijg je er al mee te maken en hoe graag we het ook willen vermijden, je komt het keer op keer tegen in je leven. Als kind krijg je het speelgoed niet dat je zo graag wilde hebben, als tiener word je afgewezen door de jongen of het meisje waar je zo verliefd op was en als volwassenen komt het maar al te vaak voor dat je wordt afgewezen voor de baan waar je alles voor gegeven had. Je kunt er niet voor weglopen, maar er zijn wel manieren om beter om te gaan met deze teleurstellingen.

Voorbereiden
Het beste wat je kan doen is je op alle mogelijke scenario’s voorbereiden. Stel je hebt gesolliciteerd voor een baan. Er zijn dan twee verschillende scenario’s: je wordt gekozen omdat je past binnen het team en voldoet aan de verwachting van de werkgever of je wordt niet gekozen omdat de werkgever op zoek is naar iemand met andere kwaliteiten die misschien wat beter binnen het team past. Als je deze twee scenario’s al in je hoofd hebt, kan de afwijzing nooit meer zo hard aankomen. Je weet namelijk al dat de kans bestaat en hebt dit al deels geaccepteerd. Het kan nooit erger zijn dan de scenario’s die je al in je hoofd had.

Het is niet persoonlijk
Een afwijzing is nooit leuk, maar als je weet dat afwijzingen niet persoonlijk zijn, is het al veel minder moeilijk om ermee om te gaan. Onthoud dat de persoon nooit jou afwijst, hij wijst het verzoek af. De keuze van de afwijzing ligt bij de andere persoon, respecteer dit. Daarnaast kun je niet jezelf de schuld geven, jij hebt het verzoek bij een ander neergelegd en die persoon wijst het verzoek af. Laat een afwijzing jou als persoon nooit naar beneden halen!

Leer van de afwijzing
Hoewel het misschien in eerste instantie niet zo lijkt, kun je veel leren van afgewezen worden. Wat ging er mis? Waarom werd je afgewezen? Een afwijzing is er om van te leren. Vallen en weer opstaan. Bij elke afwijzing die je krijgt in je leven wordt je sterker en ontwikkel je jezelf. Vandaag lukt het misschien niet, maar morgen kan totaal anders zijn. Probeer daarom afwijzingen als een leermoment te zien, dan is het eigenlijk helemaal niet meer zo erg om een keer afgewezen te worden.

Kijk naar de toekomst
Zoals hierboven al stond is er niets wat je aan de situatie kunt veranderen. Accepteren is het enige wat je kunt doen en wat je ook zal moeten doen. Blijven hangen in negatieve gedachtes maakt je ongelukkig en dat is het laatste wat we willen. Je moet je leven inrichten zonder datgene of diegene in jouw leven. Dat is even lastig, en je mag ook zeker de tijd nemen om dit te verwerken, maar blijf er niet in hangen. Soms blijft het toch moeilijk om bepaalde situaties in je leven te accepteren. Wat kan helpen is om het volgende zinnetje 21 dagen lang meerdere malen per dag hardop te zeggen: “Ik accepteer dat deze afwijzing mij overkomt.” Het voelt even gek om dit hardop te zeggen, maar je brein gaat het na een tijdje voor waar aannemen. Het is in ieder geval het proberen waard!

Hoewel het nooit fijn zal zijn om afgewezen te worden, kunnen we het onszelf wel wat dragelijker maken. Vergeet daarom ook niet: afgewezen worden overkomt iedereen!

bron: Noorderbaanbattle
foto: Shutterstock