Online identiteit bepaalt krijgen of mislopen baan

UTRECHT Tegenwoordig is een online ‘background-check’ de normaalste zaak van de wereld voor een toekomstige werkgever of recruiter.

Die googlet een kandidaat en laat de gevonden informatie meewegen in de keuze om iemand wel of niet voor een gesprek uit te nodigen. Een dronken foto op Facebook of een misplaatste Tweet kan doorslaggevend zijn bij het mislopen van een nieuwe baan.

De meeste sollicitanten besteden veel tijd en moeite om hun curriculum tot in de puntjes te verzorgen. Wat ze vaak vergeten is dat alle online informatie misschien wel een grotere rol speelt in de beslissing of ze wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alle verkregen informatie over iemand draagt bij aan het beeld dat iemand vormt. Vooral profielen op social media sites en werkgerelateerde informatie wegen sterk mee.

,,Een recent voorbeeld is het Canadese Hudson’s Bay”, zegt Martijn Barten, oprichter van de website MijnOnlineIDentiteit.nl. ,,Zij openen in totaal 20 warenhuizen in Nederland en zijn hiervoor 2500 werknemers aan het rekruteren. Naast een traditioneel CV dienen sollicitanten ook hun social-mediaprofielen op te geven. De recruiters maken een profiel van elke kandidaat op basis van de gevonden informatie en online uitlatingen. Op deze manier kijkt het warenhuis of kandidaten bij het bedrijf passen. Online identiteit kan dus bepalend zijn bij het wel of niet krijgen van een nieuwe baan.”

Uit onderzoek van MijnOnlineIDentiteit.nl blijkt dat 89 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt dat iemand waar ze een sollicitatiegesprek bij hebben een positief online beeld krijgt. Zorgwekkend is dat 24 procent aangeeft dat de online informatie een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft.

Barten stelt dat mensen zich bewust moeten worden van je online identiteit: ,,Google jezelf eens en verplaats je dan in een recruiter of toekomstige werkgever. Zorg dat je weet wat er online over jou te vinden is en ben je er bewust van dat je hier zelf invloed op hebt.”