Op het Vincent van Gogh in Assen mogen leerlingen zelf bepalen welke les ze volgen (en dat bevalt goed)

 

Zelf bepalen welke les je volgt. Een droom? Nee hoor, voor klas 1 op Vincent van Gogh-locatie Salland is het dagelijkse kost. En dat bevalt goed, zegt teamleider Alet Krikken.

Leerlingen die zelf kiezen in welk lokaal ze gaan zitten; hoe bent u op dit idee gekomen?

„We zijn drie jaar geleden begonnen met onderzoeken hoe we de motivatie van onze leerlingen omhoog kunnen brengen. We zijn de literatuur ingedoken en hebben op andere scholen gekeken die al met keuzelessen werken. Uiteindelijk hebben we van daaruit ons eigen concept ontwikkeld. Klas 1 is bij ons in oktober begonnen met flexlessen: elke week mogen ze naast hun dertig reguliere lesuren op negen momenten een keuze maken tussen drie verschillende lessen.”

En mogen leerlingen dan negen keer tekenen kiezen?

„Nee, het gaat vooral om de basisvakken als Nederlands, wiskunde, Engels en mens & natuur. In elke flexles zitten altijd minimaal vijftien leerlingen. Bovendien heeft elke klas een leerlingcoach, die heeft overzicht waar iedereen heen gaat en stuurt bij waar dat nodig is. Samen met deze coach bekijkt iedere leerling wat verstandig is om te kiezen. Zo kun je als dat nodig is een extra les wiskunde volgen als je met het onderwerp van deze week moeite hebt. Van een ander vak dat je beter onder de knie hebt, kun je dan een les minder nemen.”

Wil je weten hoe de leerlingen en docenten dit ervaren? Lees verder op dvhn.nl