Opleiden & Omscholen, IT Academy biedt Noord-Nederland baanzekerheid

Duizenden vacatures, maar onvoldoende mensen om ze te vullen. De Noord-Nederlandse IT-sector kampt met een zeer krappe arbeidsmarkt. IT Academy Noord-Nederland probeert met bij- en omscholing de gaten te vullen.

In het Noorden alleen al staan op dit moment ruim tweeduizend IT-vacatures open. Plekken die niet gevuld kunnen worden, omdat er gewoonweg onvoldoende geschoolde IT’ers zijn. „Dat is niet alleen in Noord-Nederland een probleem, maar in het hele land en zelfs in heel Europa”, zegt Robin van den Berg, directeur van de IT Academy Noord-Nederland. „Wat je nu ziet is dat het ene Groningse bedrijf geschikte kandidaten bij het andere bedrijf wegkoopt, omdat er simpelweg onvoldoende aanbod is.”

Een gat dat het noordelijke bedrijfsleven in 2014 begon te dichten met de oprichting van de IT Academy: onderdeel van de Hanzehogeschool en verbonden aan onder andere de Rijksuniversiteit Groningen en mboopleiding Noorderpoort, om het bedrijfsleven in heel Noord-Nederland te voorzien van gekwalificeerd IT-personeel. „We zijn opgericht door een aantal grote organisaties waaronder de gemeente en provincie Groningen,Samenwerking Noord en de onderwijsinstellingen”, licht Van den Berg toe.

De eerste jaren stonden in het teken van bijscholing. „Denk bijvoorbeeld aan een afdeling business intelligence die snelle ontwikkelingen op het gebied van big data en data science ziet”, zegt Van den Berg. Ontwikkelingen die het personeel niet allemaal meekreeg, maar die het bedrijf wel moest toepassen. „Dan schrijft een organisatie hun mensen in voor een opleiding om de kwaliteit van hun kennis te vergroten en het kennisniveau te actualiseren.” Bijscholen dus. „Maar wat we nu zien, is dat er een kwantitatief probleem ontstaat.”

RISICO’S
Een probleem dat de noordelijke onderwijsinstellingen volgens Van den Berg niet alleen op kunnen lossen. „Het aantal aanmeldingen voor IT-opleidingen is in de laatste jaren gelukkig met 50 procent toegenomen. Maar dan hebben we het over een relatieve stijging. In absolute getallen zijn er ook met die stijging veel meer vacatures dan geschikte kandidaten.” En het grote tekort aan IT’ers creëert volgens de directeur serieuze risico’s voor het noordelijke bedrijfsleven. „Als bedrijven hier geen geschikte mensen vinden, kunnen ze ervoor kiezen hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen.” Of ze zouden nieuwe werknemers uit het buitenland kunnen halen. „Terwijl in onze eigen regio ook veel mensen door onder meer reorganisaties hun baan kwijtraken. Kijk bijvoorbeeld naar banken, verzekeraars of overheidsinstellingen. Hoe mooi zou het zijn als je tussen die mensen geschikte kandidaten kunt traceren, hen omschoolt en naar een baan in de IT begeleidt?” Vanuit deze gedachte start de IT Academy in maart 2019 met een nieuwe opleiding: Make IT Work. Naar het voorbeeld van de Hogeschool van Amsterdam, waar het omscholingstraject al drie jaar loopt. In vijf maanden tijd worden hoogopgeleiden zonder IT-ervaring opgeleid om in de IT-sector aan de slag te gaan. Bovendien zijn ze bij de start van de opleiding al verzekerd van een nieuwe baan want het traject begint met een banenmarkt. Wie toegelaten wil worden, moet tijdens die markt een geschikte werkgever vinden die een deel van de opleiding wil sponsoren.

„In Amsterdam zien ze dat 97 procent van de kandidaten na de opleiding ook daadwerkelijk bij het bedrijf blijft”, zegt Van den Berg.„We hebben wat dat betreft goede hoop voor Noord-Nederland.” Dat kandidaten pas aan de opleiding beginnen als een bedrijf daarna met  en aan de slag wil, is volgens Van den Berg een belangrijke reden van het succes. „Beide partijen spreken van tevoren hun commitment uit. Bovendien is er een zorgvuldig matchingproces, waardoor beide partijen voldoende tijd hebben om aan elkaar te wennen.”

GO/NO-GO
En als het traject, zelfs na de zorgvuldige selectie, toch niet bevalt? „Dan zijn er verschillende momenten waarop we daar iets aan kunnen doen”, zegt Van den Berg. Zo is er na zes weken opleiding een zogenaamd ‘go/no-go’ moment. „Dan evalueren we met de kandidaat hoe het gaat en of die het traject wil afronden. Vervolgens spreken we ook nog een keer met de werkgever. Dan worden de afspraken die aan het begin zijn gemaakt nogmaals bevestigd.” Bovendien loopt de kandidaat na de vier maanden opleiding ook een maand stage. „Na die stage wordt de intentieverklaring een arbeidscontract.”

De IT Academy heeft al goede contacten met het UWV en de gemeente. „Zij tippen werkzoekenden of bijvoorbeeld mensen in de bijstand over onze programma’s”, zegt Van den Berg. Zodoende krijgt de IT Academy een grote verscheidenheid aan studenten. Jong, oud, man, vrouw en mensen met zeer verschillende werkachtergronden. Goed voor de noodlijdende noordelijke IT-sector en goed voor de vele werkzoekenden in de regio.