Oud-marinier uit Groningen geeft tips over thuisisolatie en waarschuwt: ‘Verveling is een monster’

 

Bijna een maand geen school, college, veel thuiswerken, amper socializen, geen kroeg, sportclub of vereniging, betekent: verveling. Ondanks Netflix, Playstation en spelletjes wordt dat een groot gevaar, waarschuwt oud-marinier Patrick uit Groningen.

Patrick weet waar hij het over heeft. Hij is al tien jaar jaar Sport en Weerbaarheidstrainer bij Justitie en de marine. ,,Ik heb wel eens meer dan acht weken ergens voor de Afrikaanse kust gedobberd en verveling is je grootste vijand. Bij dit soort situaties moet je plannen maken.”

Zinvolle dagbesteding zoeken

Dat de muren op een gegeven moment op je afkomen is niet het grootste probleem. ,,Het is heel belangrijk om met een voldaan gevoel naar bed te gaan.” Dat kan door klusjes te doen of regelmatig te sporten. En dan niet zomaar wanneer de zin er is. Regelmaat is het sleutelwoord.

,,Blijf in normaal ritme”, legt Patrick uit. ,,Kleed jezelf aan ook al hoef je de deur niet uit. En leg jezelf tijdschema’s op. Ga bijvoorbeeld niet te laat uit bed. Eet op regelmatige tijdstippen.” Een zinvolle dagbesteding is ook erg belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit online colleges volgen.

‘Niet voldaan gaan slapen is deprimerend’

Heb je geen dergelijke invulling omdat je werkt, maar tijdelijk geen werk hebt, dan moet je met zinvolle bezigheden de dagen vullen. Patrick: ,,Houd je kamer netjes, doe de afwas grondig en bedenk voor elke dag iets nuttigs om te doen. Zoals een band plakken, de muur verven of kasten opruimen.”

Sporten is allicht het allerbelangrijkste, aldus Patrick. ,,Ga om de dag een hardlopen of doe andere lichaamsbeweging. Desnoods opdrukken in huis. Maar kom in beweging. Het is belangrijk om je nuttig te voelen. Lange tijd zonder voldaan gevoel op bed gaan werkt heel deprimerend.”

Bron: Dvhn.nl