Oud-politici gewild in het bedrijfsleven

De keuze van oud-premier Jan Peter Balkenende, die commissaris wordt bij ING, is niet vreemd. Oud-politici maken vaker de stap van politiek naar het bedrijfsleven.

 

Balkenende is na Wim Kok al de tweede ex-premier die de ING-bestuurders komt controleren. De keuze is opvallend, want Balkenende heeft geen bestuurservaring bij grote bedrijven. Hij werkte de afgelopen jaren weliswaar bij Ernst & Young, maar dat was als adviseur, niet als bestuurder. Gebrek aan bedrijfservaring bij Balkenende is geen probleem, zijn premierschap telt.

,,Hij heeft grote bestuurservaring en beschikt over een groot internationaal netwerk’’, licht de woordvoerder van ING de keuze toe. Een betrokkene bij ING wijst op de rol van oud-premier Wim Kok, die eerder commissaris was bij ING.

Deskundigheid
,,Daar hebben we veel profijt van gehad. Vooral van zijn kennis van ingewikkelde internationale onderhandelingen. Zo iemand kent veel mensen en kan de juiste personen bellen om zaken vlot te trekken of de juiste Vooral ministers van Financiën en Economische Zaken populair mensen aan tafel te krijgen.’’ Met Balkenende hoopt ING een meer actueel netwerk aan contacten binnen te halen.

De voorgenomen benoeming van Balkenende maar ook die van oud-minister Hans Wijers lijkt niet omstreden. Oud-minister Willem Vermeend is niet verbaasd over de keuze. ,,Het zijn internationale toppers met deskundigheid op een breed terrein. Hun deskundigheid geeft de doorslag, niet het feit dat ze oud-politici zijn.’’

Beroering
Toch wringt de benoeming van politici tot bestuurders bij bedrijven vaak. De overstap van Camiel Eurlings, die direct na zijn ministerschap bij Verkeer en Waterstaat directeur werd bij KLM, viel verkeerd. Zeker omdat hij als minister over KLM ging. Dan heb je al snel de schijn tegen dat je met gunsten een baantje voor jezelf geregeld hebt.

Er was ook veel beroering toen Neelie Kroes een functie kreeg bij Uber, een bedrijf dat ze als eurocommissaris in haar portefeuille had. Toen Uber overhoop lag met diverse Europese landen over de toelating werd Kroes binnengehaald. ,,Daar zijn nu gedragscodes voor, dat probleem speelt niet meer’’, aldus Vermeend.

Trend zet door
De laatste jaren lijkt de trend van politici die overstappen naar het bedrijfsleven door te zetten. Jan Kees de Jager werd financieel topman bij KPN na zijn ministerschap, Joop Wijn ging naar ABN Amro. Daar kwam hij Gerrit Zalm tegen die eerst nog bij DSB Bank zat na zijn politieke carrière. Wouter Bos kwam na zijn politieke loopbaan terecht bij KPMG.

Maar overstappende politici zijn van alle tijden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Tussen 1950 en 1999 bekleedde de helft van de politici na de politieke carrière een functie in het bedrijfsleven. Vooral ministers en staatssecretarissen van Financiën en Economische Zaken zijn populair. Als naar partijen gekeken wordt zijn vooral VVD’ers en CDA’ers verzamelaars van bestuursfuncties en commissariaten.

Bron: Dagblad van het Noorden
Afbeelding: Pexels