Overstappen naar de superjachtbouw, wat een ontdekking!

120 meter indrukwekkende schoonheid. Een droomjacht, Nederlands vakmanschap. Gemaakt bij De Vries Scheepsbouw in Makkum om de wereld te bevaren. Kwaliteit en maatwerk dat vraagt om passie en geduld van mensen die echt iets moois willen maken. Misschien iets voor jou, ook al doe je nu iets heel anders? De Vries Scheepsbouw daagt je uit.

Exclusieve droomjachten vragen om vakmanschap, om passie en teamwork. Maar hoe word je een vakman, een vakvrouw? Het BedrijfsOpleidingsCentrum (BOC) van De Vries Scheepsbouw in Makkum is voor veel mensen uit allerlei andere beroepen de ideale manier om de jachtbouw in te stromen. Japke van Groning (Hoofd BOC): “Wij zoeken gemotiveerde mensen die een vak willen leren, die aan willen pakken en die hun hart om een vak te leren willen volgen. Wat je nu doet of wat je eerder hebt gedaan, maakt ons daarbij niet uit. We hebben de afgelopen jaren al meer dan honderd mensen opgeleid tot vakspecialist in metaalbewerking, werktuigbouw, jachtschilderen of meubelmaken. Vaak mensen uit totaal andere vakgebieden zoals de horeca en de zorg. Vrouwen, mannen, van 17 tot 47, uit binnenen buitenland. Ze hebben hun hart gevolgd en ze hebben een vak geleerd, vaak een heel nieuw vak, waar ze nooit eerder aan hadden gedacht. Zeker in deze coronatijd zijn veel mensen hun baan of perspectief verloren. Of hebben ze genoeg van de onzekerheid als zzp’er of flexwerker. Zoek jij uitdaging én perspectief? Wij bieden de ruimte om je talent en passie te ontdekken, wij investeren in je en zorgen voor goede begeleiding. En met perspectief, want De Vries Scheepsbouw Makkum heeft de komende jaren werk genoeg. Het is aan jou!”

Leren in kleine groepen
Een mooiere uitnodiging krijg je niet… Een sollicitatiebrief met CV hebben ze niet van je nodig om kennis te maken. „Denk jij ‘goh, dat lijkt me wel wat’ of ‘zou dat wat voor mij kunnen zijn’? Kijk voor de beschikbare leer-werkplekken op www.werkenbijfeadship.nl en meld je aan. Wij laten je dan zien wat we hier doen en leggen uit hoe jouw leertraject er uit komt te zien”, licht Japke van Groning toe. „Vind je dat leuk, dan kom je naar een meeloopdag waar je samen met een van onze leermeesters aan de slag gaat. Nog steeds enthousiast? Dan praten we verder en kijken we wat je eerder hebt gedaan, wat je niveau is en hoe jouw opleiding er uit kan gaan zien. Je kunt hier dan starten met je mbo-opleiding, voor 2 of 3 jaar, afhankelijk van wat je kunt en wilt. Je werkt iedere dag op de werf en je krijgt in die vijf  dagen 2 x 3 uur les in het leslokaal op het werfterrein”. „De samenwerking van De Vries Scheepsbouw met ROC Friese Poort Sneek is hierbij heel belangrijk, omdat iedereen die hier z’n opleiding afmaakt, daarmee een landelijk erkend diploma krijgt. Samen zorgen we voor goede scholing en begeleiding. We werken met kleine groepen, van 5 tot 8 mensen, de theorie geven we in een van onze theorielokalen en de praktijk leer je in de werkplaatsen of aan boord van één van onze jachten”

De ruimte om de beste te zijn
De Vries Scheepsbouw Makkum maakt deel uit van het familiebedrijf De Vries Groep met twee afbouwwerven; in Aalsmeer en Makkum. Het BedrijfsOpleidingsCentrum in Makkum bestaat sinds 2011 en in 2015 won het de prijs ‘Beste Leerbedrijf van Nederland’. Opleiden tot vakmensen, betekent ook dat leerlingen mee kunnen doen aan wedstrijden op hun vakgebied (zoals de Skills wedstrijden), op regionaal, landelijk en zelfs Europees niveau. „Jezelf uitdagen om de beste te zijn en om je te meten met andere vakmensen. Wij geven mensen de ruimte, het maakt ze trots. En ons ook, want we hebben hier veel vaklieden die landelijk de beste zijn geworden in hun vak”

Met lood in de schoenen?
Op naar de timmerwerkplaats, waar we een aantal mensen in opleiding spreken. Blanche Kussendrager (35) stapte met 21 jaar horecaervaring naar De Vries. „Met lood in de schoenen hoor! Ik wist wel dat ik best handig was, maar aan het werk gaan in de wereld van superjachtbouw. Ik wist niet of ik dat kon. Ik wilde graag wat anders, meer zekerheid, normale werktijden. Ik heb het hier zo naar mijn zin! De ruimte die we krijgen om het vak te leren, de rust die er is om werk goed te kunnen doen, heerlijk!” Henny Bajema (33) begon op hetzelfde moment. „Ik zat sinds mijn 18e in de ouderenzorg, maar daar werd het steeds meer administratie en steeds minder werken met mensen. Via via hoorde ik dat ze hier mensen zochten. Het leek me heel gaaf, maar had geen idee of ik dit kon. Ik had nog nooit iets met techniek gedaan. Nu wil ik niet anders meer, wat een ontdekking!”

De verrassing op de werkvloer wordt alleen maar groter als Japke vertelt. Over de Egyptische advocaat die inmiddels in zijn derde jaar zit. Dat de helft van de mensen op deze meubelafdeling door De Vries in de afgelopen jaren zelf is opgeleid. We lopen door de hallen, er heerst rust ondanks de 500 mensen die in de hallen, werkplaatsen en kantoren aan verschillende superjachten werken. In de nieuwste hal nadert een jacht nu in haar laatste afbouwfase. In de grote hal ligt sinds kort het casco van een ander jacht, daar zijn de lassers nog actief. Vakwerk leveren bij De Vries Scheepsbouw, lijkt jou dat ook zo gaaf? Maak dan kennis met het werken aan droomjachten in Makkum. Het is aan jou!