Paardentandarts: ‘Zonder gebitsverzorging raakt het paard in onbalans’

‘Veel mensen weten niet dat een paardengebit moet worden onderhouden. Dat is wel degelijk het geval. Gebeurt dat niet, dan raakt het paard in onbalans. Dat zie je als het wordt bereden.’ Aan het woord is Sanne Olde Olthof, paardentandarts.

Omdat de boven- en onderkaak van paarden niet loodrecht boven elkaar staan, ontstaan er haken in de kiezen. Daarnaast sluiten de kiezen sowieso al door het eten, terwijl er bij paarden ook al gauw infecties in de mond ontstaan. Ook het trekken van de wolfskiesjes is een veelvoorkomend iets. Volop werk dus voor een paardentandarts.

Meestal bezoekt Olde Olthof haar klanten ter plekke. Ze is dan ook veel van huis. ‘Meestal zo’n vier dagen in de week. Ik heb routes door Nederland, België en Duitsland.’ Spoedgevallen laat ze ook weleens bij haar thuis langs komen.
 

Theoretische kennis

Olde Olthof is inmiddels ruim een jaar paardentandarts. Een vrij onbekend, maar ook opkomend beroep. Waar het in de Verenigde Staten verplicht is om een gediplomeerd te zijn, is dat in Nederland niet het geval. Een opleiding is echter wel degelijk van belang, zo vindt de paardentandarts. ‘Ervaring is belangrijk, maar ook theoretische kennis doet er toe. Kennis van de anatomie van het paard is heel belangrijk. Zeker van het hoofd moet je precies weten hoe het in elkaar zit, waar de zenuwen en aders lopen. Als je niet slaagt voor je theorie-examen, mag je het praktijkexamen ook niet doen.’

Dit verhaal is onderdeel van de serie ‘Vakmensen’ van Dagblad van het Noorden. In de serie praten mannen en vrouwen uit Groningen en Drenthe over hun vak, opleiding, inspiratie en samenwerking met anderen. Lees het gehele verhaal van Sanne Olde Olthof hier.