Percentage vrouwen met eigen bedrijf steeds hoger

Steeds meer vrouwen starten hun eigen bedrijf en worden eigen baas. Dat blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData, dat onderzoek deed naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. In de periode van 2010 tot en met 2017 is het aandeel vrouwelijke starters gegroeid van 32 naar 36 procent van het totale aantal starters.

Het is geen geheim dat het aantal starters in Nederland elk jaar verder groeit. Nu blijkt dat een steeds groter percentage daarvan vrouw is. Vorig jaar schreven 70.277 vrouwen zich in bij de Kamer van Koophandel, het hoogste aantal ooit. De meeste vrouwen beginnen voor zichzelf in de sectoren gezondheidszorg, persoonlijke verzorging, detailhandel en onderwijs.
 

Weinig vrouwelijke CEO’s bij grotere bedrijven

Het aantal vrouwelijke directeuren en eigenaren is sinds 2014 met bijna 31 procent gestegen: van 418.958 naar 548.874. Dit is vooral te verklaren door de sterke toename van het aantal vrouwelijke zzp-ers.

Bij grote ondernemingen blijft het aantal vrouwelijke CEO’s namelijk nog altijd achter. Bij alle bedrijven vanaf honderd werknemers is slechts tien procent van de eindverantwoordelijken een vrouw. Vrouwelijke managers komen het meeste voor op de HR-, Marketing- of Financiën afdeling. Op de IT- en Sales afdelingen zijn vrouwelijke managers echter een stuk zeldzamer.

Het volledige rapport van BoldData is hier te downloaden.

Bron: BoldData