Perfecte match voor Meinie; Een baan dankzij het Ambitie Jobcafé

Remondis Dusseldorp Rioolservice in Midwolde zocht een goede vakkracht. Meinie Bosker een baan met vastigheid. Werk en Vakmanschap bracht hen samen. En dat alles begon bij het Ambitie Jobcafé in oktober.

Al teveel vertrouwen had Meinie Bosker (22) uit Siddeburen er niet in toen hij in oktober het Ambitie Jobcafé in de Drukhal in Groningen bezocht. ,,Mijn moeder had de advertentie gezien”, vertelt hij. ,,Ik dacht, ik ga er maar heen. Eens kijken wat het wordt. Misschien levert het wat op.” En iets opleveren, dat deed het zeker. Bij de stand van Werk en Vakmanschap, een bedrijf gespecialiseerd in banen en opleidingen in de techniek, was het direct raak. Zij hadden twee vacatures voor hem. ,,Het was een gouden combinatie”, zegt consultant Mirjam Jager. ,,Meinie was precies de persoon die we zochten.” Ze herinnert het zich nog goed. ,,Mijn collega die op de beurs stond, kwam glunderend terug op kantoor: ‘We hebben een pareltje’.”

Binnen no-time hadden ze hem dan ook onder de pannen. Een maand nadat hij de Drukhal binnenliep, is Bosker begonnen bij Remondis in Midwolde. Daar zijn ze blij met hem. Vakkrachten zoals hij zijn moeilijk te vinden, zegt vestigingsleider Hendrik Jan van der Woude. ,,Mensen die uit de voeten kunnen met elektrotechniek worden steeds schaarser. Bovendien zitten wij in de riooltechniek. En dat eerste woord, dat stoot veel mensen toch af. Ze hebben bij het riool bepaalde gedachten. Terwijl het in veel fabrieken veel gevaarlijker en ongezonder is.”

,,Het ruikt wat muf”, zegt Bosker droog over zijn ervaringen in het riool. Hij wilde zich niet tegen laten houden door de onfrisse connotatie die het afvoersysteem heeft. ,,Ik probeer eerst voordat ik mijn oordeel vel. Ik heb twee dagen meegelopen en het viel allemaal reuze mee. Het is lang niet zo erg als ze je in films doen geloven. Dat is zwaar overtrokken.” Terwijl Bosker in die twee dagen kon kijken of het werk wat voor hem was, kon Van der Woude ook aan zijn toekomstige werknemer snuffelen. ,,Zo’n dag meelopen is ideaal. Je hebt tijdens het gesprek op kantoor wel een idee bij iemand, maar buiten zie je pas hoe iemand functioneert. Als ik iemand meestuur met een monteur, dan ziet die monteur direct of de nieuweling het in de vingers heeft.”

En Bosker heeft het. ,,Hij is een harde werker”, zegt zijn leidinggevende. ,,Hij weet van aanpakken en staat ervoor open om dingen te leren. Het is een vak waar heel veel in samen komt. Je moet fysiek sterk zijn maar ook weet hebben van elektrotechniek en werktuigbouwkunde.”

Het zijn eigenschappen die niet altijd even makkelijk te vinden zijn in de zoektocht naar nieuw personeel. ,,Ze moeten niet bang zijn om vieze handen te krijgen. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Eigenlijk zoeken we jongens met de instelling van een boerenzoon.”

Voor Bosker ligt de uitdaging niet op het technische vlak. ,,Ik vind het juist mooi om buiten bezig te zijn. En iedere keer krijg je toch een ander probleem voor je dat je moet oplossen. Elke keer is weer anders.”

Bosker is blij met zijn baan. Hij wordt nu nog gedetacheerd door Werk en Vakmanschap maar de kans is groot dat hij straks in dienst komt bij Remondis. Mirjam Jager: ,,Dat is wel ons doel en ook de praktijk. Veel werknemers gaan uiteindelijk over naar de opdrachtgever.”

,,Ik heb in drie jaar tijd bij elf verschillende bedrijven gewerkt”, zegt Bosker. ,,Allemaal op uitzendbasis. Ik was daar klaar mee. Ik wilde iets hebben waar ik kon blijven.” Van der Woude lacht hem toe: ,,En dat zochten wij ook.”