Philips-werknemers houden banenmarkt

EMMEN De werknemers van Philips Lighting in Emmen, die eind dit jaar op straat staan, zitten niet bij de pakken neer. Ze organiseren een eigen banenmarkt.

Philips Lighting staakt eind dit jaar de productie van armaturen in Emmen. Added van Chezz Partners uit Breda neemt de fabriek over en start zoals het er nu uitziet met circa 20 mensen. Reden voor de 120 vaste krachten en 30 uitzendkrachten om op woensdag 23 november hun eigen banenmarkt in de fabriek te houden, aldus Jorien Scholte van personeelszaken, zelf ook nog werkzoekende.

Op die dag krijgen de potentiële nieuwe werkgevers eerst een lunch aangeboden, waarna ze een rondleiding door de fabriek krijgen.

,,Dan kunnen ze onze mensen aan het werk zien’’, zegt Scholte. ’s Middags is er tussen twee en vier uur de banenmarkt, waarop belangstellende bedrijven met potentiële werknemers informatie kunnen uitwisselen. Er hebben zich al zes bedrijven gemeld, vertelt Scholte: vier uit Emmen, een uit Assen en een uit Stadskanaal.

De werknemers die zich ‘aanbieden’ zijn nu actief in de assemblage van led-armaturen, maar ook in het magazijn, de gereedschapsmakerij, kwaliteitsdienst, IT, financiën en inkoop. Added heeft toegezegd waar mogelijk oud-Philipspersoneel aan te zullen nemen. ,,Probleem is dat de directie van Added nog niet heeft gezegd welke mensen er mee kunnen naar het nieuwe bedrijf’’, zegt Scholte.

Added wil van de fabriek in Emmen een smart factory maken die voor meerdere opdrachtgevers gaat produceren. De eerste klant is Sustainder, een dochterbedrijf van Chezz Partners dat met sensoren en communicatieapparatuur uitgeruste armaturen op de markt gaat brengen. Eind november begint de bouw van de eerste productielijn voor deze klant. Added zegt al in gesprek te zijn met meerdere kandidaten.