Prima beroep voor doeners

Een juiste studiekeuze maken is geen makkelijke opgave. Meer dan een derde van de studenten maakt hun eerste opleiding niet af. Dat de eerste keuze niet altijd de beste is, merkte ook Coen Smit uit Groningen. De studie civiele techniek bleek niks voor hem. Daarom werkt hij nu als operatieassistent.

T oen hij op zijn 19de klaar was met de havo, had Coen Smit (nu 23) geen idee wat hij echt wilde doen. De keuze voor de hbo-opleiding civiele techniek was niet bijzonder geïnspireerd. ,,Ik had het gevoel dat je toch wel iets moet doen. Het was een beetje kijken wat het zou worden”, vertelt Smit. Na twee maanden aankijken wist hij het wel: dit is toch echt net niks. In de herkansing vond hij wel de opleiding en de baan die bij hem past: operatieassistent. De medische sector vond Smit altijd al wel interessant, maar dat je als havist een vervolgopleiding tot operatieassistent kon volgen, wist hij niet. ,,Mijn moeder werkt bij een huisarts als doktersassistent. Ik kom er wel eens op de koffie en het was de dokter die zei: is die opleiding niet wat voor jou?” Hij zocht uit wat je tijdens de opleiding doet en welke mogelijkheden het biedt; hij liep een dagje mee in het ziekenhuis. Het kwartje viel: dit was wat hij wilde doen. Of de carrière van zijn moeder er iets mee te maken heeft? ,,Zeg het maar… Soms loop je ergens binnen of zie je iets en denk je gewoon: dit is wat ik echt leuk vind.”

Hij stopte met civiele techniek en nam een tussenjaar waarin hij werkte bij een bouwbedrijf en solliciteerde bij ziekenhuizen. De ziekenhuizen bieden het contract en de werkomgeving, de opleiding wordt gegeven op het UMCG in Groningen. Smit vond een plek bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De opleiding is een combinatie van werken en leren. ,,De eerste weken ga je nog veel naar school, maar al snel ga je meer en meer werken in het ziekenhuis. Je gaat op stage en aan het einde van de studie zit je misschien één keer in de twee (soms zelfs één keer in de vier) weken in de schoolbanken. De rest van de dagen ben je met de praktijk bezig.” Voor operatieassistenten betekent dat een rol in de operatiekamer. De kern van de functie bestaat uit drie onderdelen: instrumenteren, assisteren en omlopen. De omloper is de schakel tussen het steriele en niet-steriele team. Bij het instrumenteren is de assistent de aangever van de instrumenten. ,,Schaar, klemmen, hechtingen; het is een beetje de sport om te weten wat de chirurg nodig heeft, zodat je het al in je hand hebt op het moment dat het nodig is. Daarvoor moet je het operatieverloop helemaal kennen”, legt Smit uit, ,,Je moet ook genoeg kennis hebben van anatomie. Bij het assisteren help je chirurg, je bent dan zijn of haar rechterhand.”

Een switch naar een praktijkgerichte opleiding in de zorg was voor Smit een goede keuze. En met het tekort aan mensen in de sector kun je eigenlijk overal wel aan het werk. Wat dat betreft kan hij de overstap aanraden. ,,Iedereen heeft zijn eigen manier van leren, maar voor doeners is dit denk ik een ideale opleiding. Je leert niet uit de boekjes, maar echt in de operatiekamer, waar je die kennis direct in de praktijk kunt brengen.”

Hij heeft net zijn diploma in ontvangst mogen nemen en werkt met een vaste aanstelling in het Wilhelmina Ziekenhuis.Of hij verder wil studeren, weet hij nog niet. ,,Misschien wil ik ergens in de toekomst nog wel een stap verder, maar voor nu ben ik wel even klaar met school. Eerst een paar jaar lekker werken.”