Recordstijging werkloosheid: crisis raakt vooral jongeren

Het aantal werklozen in Nederland is in juni met 74.000 gestegen tot een totaal van 404.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eind juni had 4,3 procent van de beroepsbevolking geen werk. In mei was dat nog 3,6 procent. Vooral onder jongeren slaat de crisis toe. In de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar steeg de werkloosheid van 9,7 procent naar 10,7 procent.

Snelle toename

Volgens het CBS stijgt de werkloosheid uitzonderlijk snel. In november 2008, aan het begin van de financiële crisis, was de werkloosheid ook 3,6 procent. Toen duurde het zeven maanden voordat dit was opgelopen tot 4,3 procent. Diezelfde stijging zien we nu in één maand.

Uitkeringsinstantie UWV kende in juni 33.300 nieuwe WW-uitkeringen toe. Doordat bijna evenveel werkloosheidsuitkeringen eindigden, bleef het totale aantal uitkeringen vrijwel gelijk aan dat van mei.

Opnieuw steeg het aantal lopende WW-uitkeringen het hardst in de schoonmaak, de horeca en catering en de cultuursector.

Beroepsbevolking groeit

In juni groeide de beroepsbevolking met 119 duizend mensen. Meer mensen kwamen op de arbeidsmarkt die in de maanden daarvoor niet zochten of niet beschikbaar waren voor werk en daardoor niet tot de beroepsbevolking behoorden.

Een deel van hen kwam ook weer aan de slag, maar een groter deel werd werkloos. Het aantal werkenden groeide met 45 duizend.

Bron: dvhn.nl