Robots houden groei arbeidsmarkt niet tegen

AMSTERDAM Het aantal banen dat verloren gaat aan automatisering is nog steeds kleiner dan de vraag naar werknemers van vlees en bloed.

Het aantal vacatures met een hoge kans op automatisering nam met 6000 toe ten opzichte van vorig jaar maar voornamelijk komen er meer vacatures bij die een lage kans op automatisatie hebben. Van de momenteel beschikbare vacatures zal 8,5 procent zeer waarschijnlijk geautomatiseerd zijn tegen 2035. Dit volgens de nieuwste resultaten uit een onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.

Thomas De Schuyter, manager voor Nederland bij Adzuna reageert: ,,Werkzoekenden moeten momenteel nog niet te veel concurreren met robots. Wel moet men realiseren dat de meeste nieuwe vacatures voor vacatures zijn die moeilijker geautomatiseerd kunnen worden, vacatures waar vaak nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. Werknemers met een beroep met hoge kans op automatisatie, kijken best of er nieuwe vaardigheden zijn die ze kunnen leren om hun werkzekerheid in de toekomst te verzekeren.”

De branches waar duidelijk de digitalisering wel al een impact begint te hebben zijn de administratieve en financiële branche. Deze beroepen hebben volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford een hoge kans om geautomatiseerd te worden tegen 2035.

,,Een groot deel van automatisering of digitalisering komt niet alleen in de fysieke vorm van een robot voor, maar ook als computerprogramma. De adoptie van nieuwe computerprogramma’s lijkt veel sneller te lopen in Nederland waardoor de vraag naar een aantal beroepen afneemt”, verklaart De Schuyter.

In Heerlen, waar 20 procent van het lokale aanbod een grote kans maakt om geautomatiseerd te worden, scoort het slechtst van alle grotere gemeenten, gevolgd door Hardenberg (14,8 procent) en Venlo (14,2 procent). De gemeenten die het best scoren zijn Delft (3,4), Den Haag (3,6) en Capelle aan den IJssel (3,7).

Van alle provincies in Nederland scoort Noord-Holland het best met slechts 6,8 procent van het vacatureaanbod, of iets meer dan 3100 vacatures die een hoog risico op automatisering heeft. Noord-Brabant met 10,8 procent van het aanbod scoort minder goed. Limburg scoort het slechts met 12, procent.