Advertorial – ROC Friese Poort – De passie, plezier hebben, blijven leren en iets opbouwen

Op Urk en in Sneek ben je bij ROC Friese Poort aan het juiste adres om je te ontwikkelen als je wilt varen of als je van maritieme techniek houdt. Jan Willem, Mark, Eelke en Nikkie vertellen wat ze doen, waar ze van dromen en wat leren voor hen betekent. Een uitnodiging om je te verdiepen in de aansprekende maritieme en nautische wereld.

ROC Friese Poort biedt diverse opleidingen in maritieme techniek en het werken op, aan en met schepen, zowel op zoet als zout water. Voltijd (BOL) en deeltijd (BBL), de keuze is aan jou. Wat wil je? Op Urk kun je je hart ophalen in een zowel algemene maritieme en technische omgeving die is verdeeld in Het Dek, De Brug en De Machinekamer. Met in die laatste een compleet nagebouwde machinekamer met levensechte werkende Stork scheepsdiesel en op De Brug diverse high-tech simulatoren die je in alle Europese havens en wateren laten oefenen. Een inspirerende leer- en werkomgeving. Ook heeft locatie Urk een opleiding visverwerking. In Sneek heeft Friese Poort twee onderkomens voor de maritiem technische opleidingen; aan de Harste een gebouw voor alle theorie en een complete nautische praktijkwerkplaats op ’t Ges, met een hout- en cascobouw-afdeling, een motorenwerkplaats en haven met ligplaatsfaciliteiten en een botenlift.

Dit is waar ik thuis ben

Jan Willem en Mark studeren op Urk, Eelke en Nikki in Sneek. Wat is hun verhaal? Jan Willem: „Ik kom uit een familie van vissers, dus ik ken de cultuur en weet al heel lang dat ik ook wil varen. Ik doe de opleiding maritiem officier alle schepen BOL niveau 4 en zit nu in mijn derde jaar. Wat ik tijdens mijn opleiding leer, breng ik tijdens mijn stages aan boord in praktijk en vice versa. Ik krijg daar goede begeleiding bij van school. Ik heb de afgelopen jaren al veel gevaren, op verschillende schepen en dit is wat ik wil: vijf of zes maanden van huis om te varen. Soms thuis zijn vind ik zalig, omdat je ook je vrienden wilt zien en op een dag iets wilt opbouwen met een gezin. Mijn droom is veel varen op de grote vaart en veel van de wereld en van de natuur zien, plezier hebben in mijn werk. Hier hoor ik thuis, dit is mijn wereld. Leren maakt daar een vast onderdeel van uit, nu en later, want er komt altijd weer iets nieuws dat je nodig hebt in je werk.”

Mark is eerstejaars in de twee jarige BBL- opleiding tot Binnenvaartmatroos en werkt al aan boord, bij hetzelfde bedrijf waar ook zijn broer zit. „De praktijk, dat ben ik met Jan Willem eens, is waar het om draait, dat is wat je wilt. Maar je moet veel leren, dat hoort er nu eenmaal bij en is belangrijk om verder te komen. Gelukkig vaar ik op een schip met jonge bemanning, dat stimuleert enorm. We hebben een leuke klas hier op Urk, maar ik ben wel het liefst aan boord. Ik ben nu bezig op niveau 2 maar wil zeker door naar niveau 3. Ik wil verder komen en graag leren, om te zien hoe en waarom iets werkt aan boord. Je hebt school nodig om een goede toekomst te hebben, en dat zal zo blijven. Ook als ik hier klaar ben, ben ik er van overtuigd dat ik blijf leren, dat hoort er bij. Zoals ik het nu doe met een week op en een week af, vind ik best ideaal. Het is mijn droom om in het gebied van Nederland, Duitsland en België te kunnen varen en tegelijk iets op de wal te kunnen opbouwen.”

Prima naar mijn zin hier!

Eelke rijdt voor de opleiding Engineer Maritieme Techniek BBL niveau 4 iedere dinsdag van Stadt aan ’t Haringvliet in Zeeland naar Sneek. Een hele rit, maar hij heeft het er voor over. „Sneek was de enige plek waar ik voor deze opleiding terecht kon. En ik moet zeggen, ik heb het prima naar mijn zin hier. Het is een fijne opleiding en de waterrijke omgeving spreekt me erg aan. De andere dagen werk ik op de werf in Sint Annaland, waar ik prima collega’s heb en waar ik straks ook mijn stage-opdrachten kan doen. Ik werk op een allround bedrijf, waar ik echt heel veel kan leren en mezelf kan ontwikkelen. Ik heb zelf een stalen kruiser, daar werk ik aan en vaar ook graag. Doen wat ik wil, varen, genieten van de omgeving en tegelijk nadenken om slimme dingen te ontwerpen, iets passends maken op een schip. Ik leer veel op de opleiding en voor de rest moet je het vooral zelf doen, doen wat jij wilt. Het gaat om je passie.”

Nikki komt uit Franeker en studeert in haar eerste jaar Engineer Maritieme Techniek, niveau 4 in Sneek. „Ik heb eerst een lang gesprek gehad met een decaan hier, want ik wist niet precies wat ik wilde. Maritieme Techniek vertelde hij, is heel breed en tot nu toe heeft hij helemaal gelijk. Ik heb het erg naar mijn zin, de opleiding gaat er niet vanuit dat je al technische ervaring in huis hebt. Op een dag wil ik doorgroeien naar projectleider of naar interieurontwerp, dat lijkt me uitdagend. In elk geval de jachtbouw in, mooie en goede dingen mogen maken zoals ze dat bijvoorbeeld in de superjachtbouw doen. Ik wil graag verder leren, dus het is goed dat ik hier een brede basis krijg. Het is mijn droom om straks een goede baan te hebben waarmee ik mezelf en een gezin kan onderhouden. Zelfstandig kunnen zijn, dat heb ik van mijn moeder meegekregen, en dat vind ik belangrijk.”

Check www.rocfriesepoort.nl voor informatie over ons aanbod van maritieme en maritiem technische opleidingen en cursussen voor jongeren en volwassenen op de locaties Urk, Sneek en Emmeloord.

Studenten op de opleidingswerf ’t Ges, Sneek

Jan Willem en Mark voor de Stork scheepsdiesel, Urk