Ruzie AB om vierdaagse werkweek

LEEUWARDEN – De AB Transport Group heeft dit jaar de vierdaagse werkweek ingevoerd. Het Dagblad van het Noorden meldt dat de chauffeurs hier niet blij mee zijn. De ondernemingsraad spande een rechtszaak aan. 

Het transportbedrijf heeft zo’n 1250 werknemers en heeft een grote vestiging in Heerenveen. Het bedrijf vervoert onder meer zuivel, aardappelen, meel en veevoer. Zo’n 187 chauffeurs van die laatste divisie mogen sinds 1 januari maximaal vier dagen achtereen werken.

Een van de grootste opdrachtgevers, veevoerfabrikant For Farmers, eist dat AB zijn mensen voortaan niet meer zulke lange weken laat draaien. Te onveilig. Ook de inspectie tikte het transportbedrijf op de vingers.

Soms zaten truckers maar liefst 75 uur per week achter het stuur, terwijl de cao een maximale werkweek van 48 uur voorschrijft. Bij de ondernemingsraad (or) hebben ze alle begrip voor het korten van de werktijden voor de veiligheid, zegt hun advocaat Jan Mastenbroek. Maar de or en de vakbonden hadden volgens de jurist hun toestemming moeten verlenen voor zo’n ingrijpende verandering.

Het nieuwe rooster dwingt sommige vrachtwagenchauffeurs om drie van de vier zaterdagen te werken, legt Mastenbroek uit. En er is een trucker die alle zaterdagen werkt. ,,Dat is op eigen verzoek van die man’’, bekent een planner van AB. ,,Want voor zaterdagen geldt een opslag van 50 procent.’’ Rechter Jeff Biesma: ,,Dat mag niet van de cao.’’

Advocaat Ter Huurne was in de veronderstelling dat de bonden akkoord waren. Or-lid Henk Spijkerman beaamt: ,,We hebben gewoon een heel gezellig gesprek gehad met de bonden, ik dacht: kat in het bakkie.’’ De or blijkt dus verdeeld. Volgens Ter Huurne zijn er slechts vier tegenstanders van het nieuwe dienstrooster.

FNV-bestuurder Hans Robijn stelt dat de tegenstand veel groter is. Bij de ledenvergadering die hij dit weekend bijwoonde, was de stemming unaniem tegen. AB-directeur Vis geeft toe dat zijn mensen nu iets minder verdienen. ,,Maar we proberen met dit rooster de schade voor hen juist te beperken.’’ De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron: DVHN