Saai werk? Zoek de uitdaging

Wat hebben we (soms) toch saai werk. En ligt dat niet altijd aan de baas?

Dit horen we graag: behalve een burn-out bestaat er ook een bore-out. Je werk is met al die routineklussen, dodelijk saaie vergaderingen en steeds weer dezelfde software: zo suf, dat je je doodverveelt. Dag baas, hallo bedrijfsarts: overprikkeld door een gebrek aan prikkels.

Die verveling geldt niet alleen voor klussen met veel herhalingen, zoals in callcenters of de fabriek. Het komt ook voor op kantoor. Werk onder je niveau, automatisering en bureaucratisering zouden de oorzaak zijn. Zo’n saaie werkvloer is niet zonder risico’s. Al dat concentratieverlies leidt tot fouten. Ook wordt het personeelsverloop groter. En al die gapende werknemers blijken ongezond gedrag te vertonen. We snacken beduidend meer en in ernstige gevallen prikkelen we onszelf met drugs of drank.

Deze kant van verveling was reden genoeg voor Engelse onderzoekers om duizenden ambtenaren te bestuderen. En ja, er leken gevallen bij te zijn van ambtenaren die zich letterlijk dood hadden verveeld.

Maar lag het aan de baan of waren ze misschien zelf dodelijk vervelend? Kijk maar eens naar diverse definities van kenners. Die laten op zijn minst zien dat je persoonlijkheid een rol speelt: verveling is niet dat je niets te doen hebt. Het is een situatie waarin geen enkele van de zaken die je kunt ondernemen, jou aanspreken. Verveling is een schild tegen de confrontatie met jezelf. En verveling kan een manier zijn om je eigen ongemak uit de weg te gaan. Saai werk ligt dan niet aan de baas, maar aan jou.

Terwijl, zo wordt wetenschappelijk vanuit de evolutie geredeneerd, zelfs deze emotie nut zou moeten hebben. Misschien geeft het ons juist aan dat we in actie moeten schieten, op zoek naar een uitdaging. Tegenwoordig zijn wij als flink ontwikkelde zoogdieren op de afdeling debiteuren en crediteuren beland. Evolutionair gezien moeten we daar in actie schieten met een klus waar wel energie en voldoening uit valt te halen. Ook volgens deze theorie moet niet de manager, maar de medewerker aan de slag met vervelend werk.

Sommige kenners denken zelfs dat saaie uurtjes je brein klaar maken om iets nieuws lekker creatief aan te pakken. Wil je ’s middags met fris denkwerk een probleem oplossen, dan helpt het om je eerst flink te vervelen. Zijn die dodelijk saaie vergaderingen toch ergens goed voor.