Samen scheepsinterieurs ontwerpen en maken is prachtig

Esmé Marine in Veendam levert turn-key scheeps- en offshoreaccomodaties van Veendam tot in het verre buitenland. Goede scheepsinterieurs vragen om passie van vakmensen. Esmé Marine geeft daarom jonge mensen de ruimte. Johan, Anke en Jelle over productie, 3d-tekenen en kansen krijgen.

Johan de Jonge (25) stuurt de productie aan, Anke Nijborg (23) ontwerpt en tekent in 3d en Jelle Koers (21) is CNCspecialist. Jong? Drie vakmensen die plezier hebben in wat ze doen en de ruimte hebben zich te ontwikkelen. Zij geven de vernieuwing van Esmé Marine een gezicht. Het bedrijf investeert in jonge mensen en moderne apparatuur, vat Jacco Visser het samen. ,,Esmé is specialist in maatwerk voor interieurs aan boord, van refits van veerboten tot bijzondere transities in interieurjachtbouw, zoals bij het ombouwen van een ijsbreker tot superjacht Ragnar. Projecten die vragen om een andere manier van denken. Jonge mensen kunnen dat heel goed.”

Nieuwe vakmensen
Johan de Jonge: ,,Ik heb hier mijn stage en opleiding allround meubelmaker Alfa College afgerond. Ik mocht meteen aan de slag. Met machines leren werken, CNC zagen en frezen. Toen een collega vervroegd met pensioen ging, vroegen ze of ik de productie wilde leiden. Dat was spannend hoor, want ik was toen 23 en echt de jongste. Geen dag is hetzelfde, dat maakt dit vak mooi. We werken vaak met stagiairs en het eerste dat ik zeg, is: ga eerst maar vier weken aan boord werken, dan leer je het beste wat wij hier doen. ”

Ook Anke Nijborg kwam via het afronden van haar stage bij Esmé Marine en samen met collega Harry ontwerpt en tekent ze interieurs. ,,Ik heb Harry overgehaald met mij de cursus 3d-tekenen te doen. Ik word daar heel blij van. Hij heeft heel veel ervaring in 2d, maar nu we weten wat er mogelijk is, willen we allebei niet anders meer. 3D geeft zoveel inzicht in wat je doet! Het liefst kijk ik voor een project eerst aan boord, omdat je dan het werk beter begrijpt. Wat ik mooi vind in interieurbouw voor de scheepsbouw, is dat wij de tijd krijgen om het goed te doen. Wat ik hier doe is mijn ding, ik vind het heerlijk!”

Jelle Koers kreeg de kans om bij Esmé Marine aan de slag te gaan nog voor hij klaar was met meubelmaken niveau 2. Twee jaar later heeft hij al werkend ook zijn niveau 3 behaald op het Alfa College en is hij de vaste man achter de CNC-machines. ,,Ik heb hier de kans gekregen, daar ben ik heel blij mee. Van Johan heb ik veel geleerd, ik mocht alles uitproberen. Als ik een tekening heb, zie ik in mijn hoofd hoe het op de machine gaat worden. Ik bedenk ook graag wat je met het materiaal kunt dat overblijft. En straks? Dat vind ik best lastig. Het lijkt me wel heel leuk om te kijken of ik iets met 3d-tekenen kan.”

Interesse?
Dit is je kans om bij Esmé Marine als meewerkend voorman of vrouw met Jelle, Johan en Anke interieurs te gaan maken!