Scheepsbouw-DNA in Hoogezand: passie, veerkracht en vergroening

Het kloppend hart van 200 jaar scheepsbouw, Royal Bodewes in Hoogezand. Aanpassen aan verandering zit in de genen, het plezier van samenwerken straalt er vanaf. Nienke en Carlijn Bodewes, de zevende generatie: nóg betere en groenere schepen te bouwen.

Het bedrijf is gezond, de orderportefeuille gevuld tot medio 2024. Waar Bodewes enkele decennia geleden nog zo’n twee schepen per jaar bouwde, zijn dat er nu 4,5, straks wellicht 5. De belangrijkste oorzaak van die efficiëntie ligt in de keuze om zelf te gaan ontwerpen, de innovatieslag (nieuwe productiehal en herontwikkeling kade). De combinatie van eigen design, engineering en bouw biedt veel voordeel. ,We willen meedenken met onze klanten. De vraag is altijd: wat heb je nodig en hoe kan Bodewes zo goed mogelijk helpen? Omdat we ontwerpers en ontwikkelaars hebben en korte lijnen op de werf, kunnen we sneller, beter en efficienter bouwen. Van verkopers tot bouwers, we denken mee met de klant, we zijn open in communicatie en schakelen snel in het hele bouwproces om zo maatwerk te kunnen leveren.”

Ooit liepen in Hoogezand de traditionele houten zeilschepen voor de binnenvaart van stapel, daarna onder andere stalen stoomsleepboten en zeilende vrachtschepen. Honderd jaar geleden bouwde de werf de eerste gemotoriseerde vrachtschepen voor zee en binnenvaart. Jezelf en je producten blijven ontwikkelen hoort bij Bodewes. Nu gaat het om grote veranderingen naar de vergroening van de scheepsbouw. Het vraagt van het familiebedrijf veerkracht, flexibiliteit en verdieping in complexe vraagstukken.

Samen schepen bouwen
Bodewes is opgericht in 1812. Honderden schepen verlieten de werf, gebouwd door mensenhanden. „Dat vond ik altijd zo indrukwekkend om te zien toen ik als kind met m’n vader mee mocht.” Carlijn Bodewes schittert bij wat ze als kind al zag. Sinds september werkt ze bij het bedrijf. „Wat mij fascineerde toen ik economie studeerde, was het enorme aandeel van schepen in de wereldwijde logistiek en het idee dat wij er in Hoogezand deel van uitmaken. Ik wilde weten hoe dat in elkaar grijpt en na mijn stage en werk bij diverse reders ben ik hier begonnen. Het is prachtig om er nu deel van uit te maken.” „Dat je dit met elkaar kunt maken, zulke schepen, zo groot en complex, dat vind ik fascinerend. Als kind en nu nog steeds. Scheepsbouw is prachtig.”

Nienke Bodewes werkt sinds 2009 in het familiebedrijf en vormt met Carlijn de zevende generatie Bodewes, een grote naam. Scheepsbouw- DNA van Nederland, want tal van andere werven met dezelfde naam in het hele land leiden terug naar de familie die ooit begon met schepen bouwen langs het Winschoterdiep. Ze koesteren die historie en zijn er nuchter onder, dit is wat ze doen. Nienke Bodewes: „Waar het om gaat, is het bedrijf doorgeven aan de volgende generatie en er ondertussen zo goed mogelijk mee omgaan.” Wat drijft, is de passie voor schepen die je met elkaar bouwt. „We hebben er plezier in, we zijn gewend het met elkaar, met al die mensen hier te doen. Handen uit de mouwen, maar ook samen Sinterklaas of Kerst vieren als het kan, samen genieten van mooie momenten zoals een tewaterlating. Delen, de ruimte en vrijheid krijgen om te doen waar je goed in bent. Want het waren en het zijn mensenhanden die schepen bouwen en dat blijft zo. Dat mag je koesteren.” „De beste, meest efficiënte, groene schepen bouwen.” De droom van Nienke en Carlijn. „De wereld verandert snel. Transport over water moet en kan milieuvriendelijker. Schepen gaan decennialang mee en in een tijd van grote veranderingen verouderen ze technisch snel. Wij willen bijdragen aan die noodzaak tot vergroening. Het gaat ons er om dat we de schepen en de short sea shipping-vloot sneller en beter vergroenen, zonder de exploitatiekosten te verhogen. Dat kan door kwaliteit, door betere rompvormen, minder benodigd motorvermogen, minder uitstoot, door de ontwikkeling van andere brandstofsystemen en concepten om het gebruik van fossiele brandstoffen sterk te verminderen. Dat past ons, want Bodewes heeft ruim 200 jaar ervaring in de aanpassing van de vorm en voortstuwing van allerlei schepen. Het is de uitdaging dat zo goed en duurzaam mogelijk te doen voor je klant en voor de werf, want dat het bestaansrecht van ons allemaal.”

Traditie en vernieuwing
Voorop willen lopen in die grote veranderingen vraagt om jonge geesten van alle leeftijden, legt Nienke uit. „We hebben een goede balans van ervaren en jonge mensen, van traditionele vaklui en jonge, creatieve honden. Samen zijn we in staat om goede, kwalitatieve schepen voor de toekomst te bouwen, kijken we met een open en frisse blik naar vraag of opdracht en komen we met nieuwe inzichten. Die voortdurende ontwikkeling vraagt om ambitie en maakt schepen bouwen leuk. Het gaat er om dat je een sfeer hebt waar verandering en ontwikkeling als prettig en uitdagend wordt gezien. Die sfeer tekent Bodewes en het maakt ons veerkrachtig.”

Open mind
Carlijn: „Jonge mensen groeien op met groener en anders denken. Dit is een transitiemoment, er verandert heel veel en snel. Daar maken wij deel van uit, het is een prachtige tijd voor de scheepsbouw. Met elkaar met de klant nadenken, puzzelen, je blijven afvragen of en hoe het anders kan, beter, groener, efficiënter. Andere vormen, andere systemen, welke brandstof wordt straks leidend en wat betekent dat dan. Het is prachtig om dat mee te maken, dit is toekomst. Ik zag scheepsbouw eerder als conservatief en traditioneel, maar nu ik er zelf in werk, zie ik wat er kan, wat er bedacht wordt, met welke open mind we bij Bodewes aan oplossingen werken. Het is passie en veerkracht en dat ervaar ik hier iedere dag om me heen.”