BLOG | Schrijven van een sollicitatiebrief stressvol?! 7 GOUDEN schrijftips

Een sollicitatiebrief schrijven is stoeien. Stoeien met taal en met jezelf. Schep ik teveel op? Of juist niet? Moet ik meer over mezelf vertellen? Of juist niet. Overpeinzingen die iedere sollicitant van tijd tot tijd meemaakt. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan dan ook een worsteling zijn. En daarbij komen extra hindernissen. Hoe ga je om met teleurstellingen? Want vaak heb je al een afwijzing te pakken als de inkt amper droog is. En dat komt de motivatie voor het schrijven van de volgende brief niet ten goede. Om deze stressvolle situaties te voorkomen deel ik graag zeven gouden schrijftips met je.    

  1. Start je brief met een prikkelende opening.
  2. Laat je passie voor het vakgebied blijken.
  3. Laat je deskundigheid zien. En maak daarbij gebruik van een relevant voorbeeld.
  4. Laat blijken dat je je hebt ingeleefd in de organisatie. In hun missie en doelstellingen.
  5. De toon mag krachtig zijn, positief, maar laat ook vooral merken dat je een lerende houding hebt.
  6. Beschrijf hoe jij in deze functie te werk zou gaan.
  7. Goede slotzin. Prikkel ze nog eenmaal en verwerk in twee zinnen waarom ze jou zouden moeten uitnodigen voor een gesprek.

Naast deze zeven gouden tips nog een uitsmijter: probeer in je brief vooral NIET volledig te zijn. Gevolg is namelijk dat je dan onduidelijk wordt. Zie de brief meer als een billboard. De ontvanger leest de brief scannend, hooguit tien seconden. Kort maar krachtig is de boodschap.

Met deze tips gaat het je vast lukken. En wie weet verover jij zo jouw droombaan. Heb je nog andere tips die voor jou hebben gewerkt? Laat het ons weten. Ook succes ervaringen horen we graag. Mail dan naar info@xpressy.nl. (vinden we leuk 👍).

Pieter Dijkhuis – Xpressy Company

Missie: Mensen inspireren en bewegen om hun talent in werk tot uitdrukking te brengen.
Specialismes: Carrière-advies en Personal, – Employer Branding