Sexy geklede collega’s worden vaak minder serieus genomen

Sexy geklede werknemers worden lang niet altijd als gelijken gezien. Sterker nog: ze worden in bepaalde gevallen zelfs minder serieus genomen. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van Acties.nl onder 1.068 werkende Nederlanders.

Maar liefst 41 procent reageerde met ‘ja’ op de vraag ‘of ze collega’s die zich overdreven sexy kleden minder serieus nemen’. Vooral onder vrouwen blijkt er een bepaalde vorm van afkeer te zijn tegen werknemers die zich te uitdagend kleden. Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen vindt ze niet geloofwaardig. Bij de mannen neemt ‘slechts’ een derde sexy geklede collega’s minder serieus. De grootste groep die moeite heeft met collega’s die zich te uitdagend of sexy kleden, zijn jonge vrouwen tussen de 30 en 39 jaar. 61 procent van deze groep gaf dat aan.
 

Te uitdagend of ongepast

Alhoewel het onderzoek rept over ‘werkende Nederlanders’, zal het vooral over vrouwelijke collega’s gaan. ,,Te korte rokken, te diepe splitten, te diepe decolletés zijn de valkuilen voor vrouwen”, ervaart Yvonne van der Kroft van adviesbureau Etiquette à la carte. ,,Mannen kunnen zich niet zozeer té uitdagend kleden, maar kunnen wel ongepast gekleed gaan. Een te strakke spijkerbroek bijvoorbeeld, of een laag uitgesneden t-shirt.”
 

Bedrijfscultuur

Maar wat kan en wat kan niet? Van der Kroft: ,,Een blouse met een jasje en een broek of rok tot op de knie. Niet te veel sieraden, make-up en parfum, dan kan er weinig misgaan.” Een belangrijk iets op dit gebied is ook de bedrijfscultuur die er heerst. ,,In Nederland zijn we wat losser in de omgang, maar we werken ook steeds vaker met buitenlandse bedrijven en andere culturen”, zegt Van der Kroft.
 

Waar leg je de aandacht

Flirtcoach Angelique van ‘t Riet van zakelijkflirten.com benadrukt dat het belangrijk is dat je nadenkt over waar je de aandacht op wil leggen. Van ’t Riet: ,,Een mooi voorbeeld vind ik koningin Máxima. Zij draagt een broche altijd op haar schouder en nooit op borsthoogte. Een grote ketting om je nek als je niet wil dat mensen naar je decolleté kijken is ook niet de meest logische keuze.”

Bekijk de volledige onderzoekspagina met infographics hier.

Bron: AD Werkt