Slag om de it’er

De ICT-sector wereldwijd is ‘booming’. En dat geldt niet alleen voor San Francisco, Berlijn of Amsterdam. Ook in het Noorden is de groei onstuimig.

Er is heel veel werk en is een ontzettende krapte op de arbeidsmarkt. Dus ja. Je kunt wel stellen dat het met de sector van de ICT (informatie en communicatietechnologie) in het Noorden goed gaat.” Aan het woord is Marco de Jong, eigenaar van het Groninger onlinebureau theFactor.e en voorzitter van netwerkclub de Noordelijke Online Ondernemers (NOO). ,,We hebben een kleine vijftig leden in de online- en ICT-sector. Als je kijkt naar wat daar allemaal gebeurt, dat is echt heel veel. Er komen zoveel nieuwe bedrijven en mooie namen bij. De sector levert enkele honderden miljoenen euro’s per jaar op en een paar duizend arbeidsplaatsen.” Waar in andere sectoren bedrijven tijdens de crisis met moeite het hoofd boven water konden houden en het aantal vacatures beperkt was, groeiden de ICT-bedrijven gestaag door. Ook dat van Marco van der Voorn, ceo van TRES uit Heerenveen. Het bedrijf bouwt onder andere websites en systemen voor de verkoop van tickets. Onder meer de voetbalclubs Ajax en SC Heerenveen behoren tot hun klantenbestand. ,,Ook tijdens de crisis was er bij ons volop groei”, zegt hij. ,,En daar is nog niets aan veranderd.”

GROEI
Het Noorden volgt daarmee een landelijke trend en lijkt die zelfs te toppen. Groningen was in 2012 de achtste maar is intussen de tweede ICT-stad van het land en hoeft alleen Amsterdam boven zich te dulden, zo becijferde de in Groningen wonende Brit Nick Stevens. Hij keek naar het aantal bedrijven in de Deloitte Fast50 van 2015, een competitie voor snel groeiende techbedrijven. De lijst werd aangevoerd door veilingsite Catawiki in Assen (met een groei van meer dan 45.000 procent, negen keer zoveel als nummer twee Avanca International in Nootdorp) en zeven bedrijven uit Groningen stonden in de top 50 (waaronder een vierde plek voor VoIPGRID, dat een digitaal platform voor zakelijke telefonie aanbiedt). Het eveneens Groningse Payt schurkte er tegenaan en werd genomineerd als Rising Star. Amsterdam stelt daar twaalf snelle groeiers tegenover, maar geen enkel bedrijf in de top vijf. Nummer drie Eindhoven leverde slechts vier bedrijven voor de lijst, waarvan de eerste pas op plek achttien staat. Groningen is wat dat betreft de aanjager van de Noordelijke ICT-sector. ,,Maar ook daarbuiten gebeurt er veel”, stelt De Jong. ,,Kijk maar naar bedrijven als Afterpay in Heerenveen of AppMachine in Leeuwarden. Overal zijn lokale ondernemers heel goed bezig.” Dat ziet Van der Voorn vanuit Heerenveen ook. ,,Groningen is qua ‘vibe’ wel bijna gelijk aan Amsterdam. En dat straalt af op de rest van de regio. Daar profiteren de anderen ook van mee.” Dat al die bedrijven zo groeien, komt door de digitalisering van de maatschappij. ,,Elk bedrijf moet daar iets mee”, zegt Van der Voorn. ,,Je kunt niet achterblijven, want dan verlies je de slag. We verkopen online. We communiceren online. Dat is de nieuwe wereld.” Het gaat zelfs zover dat er volgens De Jong eigenlijk niet eens meer sprake is van een ICT-sector. ,,Bijna alles is IT geworden. Heel veel ondernemingen noemen zich nu al een ICT-bedrijf, niet alleen de softwarebouwers en de online-ontwikkelaars, maar ook bijvoorbeeld reisbureaus. Ons verbaast dat soms, maar zij doen met hun websites in feite ook in heel veel data en dat moet op een veilige en efficiënte manier gebeuren.”

Deze regio heeft veel potentie

Het zijn vooral de startups en scale-ups die de Fast50-lijst domineren. Maar niet alleen bij hen is grote groei te zien. Ook ICT-dienstverleners zoals Sogeti merken dat er veel meer vraag is naar hun diensten.

,,We hebben meer werk dan er mensen zijn”, zeggen Arjan van der Haar en Judith Krijgsman (foto), verantwoordelijk voor de entiteit Noordoost van het bedrijf dat vanuit Groningen een gebied bestrijkt dat loopt van de Wadden tot aan de onderkant van Overijssel. Van der Haar: ,,We focussen ons heel erg op groei. En wat dat betreft heeft deze regio veel potentie. We hebben nu driehonderd medewerkers maar dat is niet de top. Sinds vorig jaar zijn er al zeventig mensen bijgekomen en we zoeken nog meer.”

Sogeti plaatst eigen ICT’ers bij bedrijven om daar complexe problemen op te lossen. ,,Voor ons is het zaak om continu de juiste mensen te hebben om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen bij bedrijven.”

 

VIJVER
De goede mensen vinden, dat is geen sinecure. ,,Doordat er drie hbo-scholen en een universiteit zijn is het in het Noorden iets makkelijker dan in de rest van het land”, zegt De Jong van de Noordelijke Online Ondernemers. ,,Al kan je beter spreken van net wat minder moeilijk. We vissen met net wat minder bedrijven in een net wat grotere vijver met studenten.” Van der Voorn: ,,Het is niet de slag om de klant, maar de slag om de werknemer.” Hoe populair de studenten zijn, dat weten ze bij NHL Hogeschool in Leeuwarden maar al te goed, vertelt Albert Sikkema, hoofd van de studie Informatica. ,,Er is een enorme hausse in de vraag naar software-engineers. Ze worden echt van de opleiding getrokken. Ook de vraag naar onze stagiairs is gigantisch. Bedrijven staan voor ze in de rij.” Veel van de studenten blijven daardoor wel in het Noorden. ,,Vaak doen ze ergens een afstudeerproject en krijgen ze daar een contract.” Bedrijven proberen dan ook op allerlei manieren nieuw talent aan zich te binden. Bij TRES, dat vooral ook kijkt naar kwaliteit, proberen ze een goede werksfeer neer te zetten. Sogeti zoekt mensen die zich willen ontwikkelen en geeft hen daartoe alle kansen. Krijgsman: ,,Wij kijken heel erg naar passie. Wil je beter worden in wat je doet? Nieuwe dingen ontdekken? Wij hebben wat dat betreft geen moeite om mensen te behouden. Ze vinden is een ander verhaal.” De opleidingen lopen bovendien achter op wat de bedrijven van hun nieuwe werk nemers vragen. Krijgsman: ,,De ontwikkelingen gaan zo snel. Als je bent afgestudeerd is wat je hebt geleerd al bijna weer achterhaald. We werken daarom ook samen met scholen, om de aansluiting zo goed mogelijk te houden.” Sikkema van de NHL is zich daar ook van bewust. ,,Ook wij veranderen heel snel. We doen bijna niets meer met lesboeken. De lesstof halen we van het internet, waar bedrijven als videokaartenbouwer Nvidia cursussen aanbieden om hun nieuwste producten onder de knie te krijgen. We laten de ouderejaars studenten daar dan ook vrij mee experimenteren.”

KINDEREN
Hij zag de afgelopen jaren de studentenaantallen groeien. ,,Ieder jaar een man of twintig erbij.” Maar is nog lang niet tevreden. De opleiding gaat daarom meer en meer de boer op om kinderen al op jonge leeftijd warm te maken voor het vak. ,,We laten zien hoe leuk het is, wat je er allemaal mee kan.” Die missie hebben meer bedrijven. Ook de Noordelijke Online Ondernemers zetten zich in om het vak populairder te maken. De Jong: ,,Uiteindelijk is ICT ook de kans om de volgende Mark Zuckerberg te worden. Al die grote tech-jongens zijn ooit begonnen als programmeur. Dat moeten we jongeren beter duidelijk maken. Die hebben nog te vaak het beeld dat een IT’er in een stoffig kantoor code zit te kloppen.” Want dat er nog heel veel ICT’ers nodig zijn, dat staat buiten kijf. Van der Voorn van TRES: ,,De sector staat nog in de kinderschoenen. Het lijkt alsof er al heel veel veranderd is maar het gaat nog veel verder groeien. Er zijn nog zoveel nieuwe kansen en daar moeten we in mee. De toekomst is aan innovatieve bedrijven.”