Snel afgeleid op werk? Plant een boom! Virtuele bomen voor het planten van echte bomen in Afrika

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor. Ze maken een hoop zaken makkelijker, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke app moet je echt hebben? Wij testen er elke week één. Coen ging deze week de strijd tegen afleidingen aan met de app Forest: Stay focused.

Thuis, onderweg, op het werk; we kunnen niet meer zonder onze telefoons en laptops. De verleiding om toch even je mail te checken, Instagram te openen of direct dat appje te bekijken terwijl je met andere zaken bezig zou moeten (en kunnen) zijn, is daarom best groot. Die constante afleiding is niet handig tijdens je werk of het studeren, maar ook als je vrij bent is het zonde. Want omdat je telefoon altijd in de buurt is, neem je vaak je werk mee naar huis. En dat geeft stress.

Bomen zijn relaxed

Welnu (en ja, dit druipt van de ironie) voor dit probleem is er een app: Forest: Stay focused. Het principe van deze concentratie-app is simpel. Wanneer je niet afgeleid wilt worden, plant je een zaadje. Deze groeit in 30 minuten uit tot een boom. Open je jouw telefoon voordat de boom geplant is? Dan sterft hij af en zie je in plaats van een prachtige groene boom een paar dorre takjes in je bos.

De app doet wonderen als je bezig ben met een project op werk, gezellig zit te eten met vrienden, of gewoon lekker thuis bent en niet afgeleid wilt afgeleid worden door appjes en mails. Op een gegeven moment ging het zo goed met mijn bos, dat ik helemaal mijn telefoon niet meer wilde pakken. Lijkt dat je nou onhandig, dan heeft de app een handige optie. Je kunt namelijk bepaalde apps whitelisten. Dat betekent dat je die apps wel kunt openen, zonder dat het jouw bos beïnvloed. Dus wil je op werk niet afgeleid worden door Facebook, maar moet je wel via Telegram berichten kunnen ontvangen, dan kan dat gewoon.

Vierhonderdtachtigduizend bomen

Mijn oordeel: de Forest-app helpt echt goed tegen de moderne smartphone-verslaving en voorkomt dat je tijdens het koken toch nog even je werkmail checkt (om maar iets te noemen wat ik tot vorige week, toen ik de app op mijn telefoon zette, altijd deed).

Bovendien – en dit is heel cool – verdien je door het planten van bomen virtuele munten die je kunt gebruiken om echte bomen te laten planten in Sub-Sahara Afrika. Dat doet de organisatie Trees for the Future. Zij helpen boeren in bijvoorbeeld Kameroen en Senegal bij het planten van gevarieerde bossen op hun land, waardoor ze minder afhankelijk zijn van monocultuur en de biodiversiteit omhoog gaat. Inmiddels zijn dankzij gebruikers van de app al meer dan 480.000 bomen geplant.

Deel jouw concentratiebos

Deze app blijft dus mooi op mijn telefoon staan. Niet alleen omdat het best even duurt voordat je genoeg munten hebt gespaard om een echte boom te laten planten; het aanplanten van ‘mijn (virtuele) bos’ voelt ook gewoon lekker. Werken zonder afleiding van je telefoon en ontspannen zonder afleiding van werk blijkt ontzettend relaxed.

Je kunt de app downloaden via de website van Forest, of via de App Store en Google Play. En als je het probeert, deel dan vooral een foto van jouw mooie concentratiebos met ons!

 

Bron: ikbenbewust.nl