Speeltuin moet personeel binden Groningen

Goed personeel vasthouden wordt steeds moeilijker, want werk moet leuk zijn. Daar spelen twee Groningse IT-bedrijven met dezelfde filosofie gezamenlijk op in.

‘Een speeltuin, dat is inderdaad wel een mooie omschrijving.” Tjitte Folkertsma, eigenaar van Gronings IT-bedrijf MediaCT, lacht. Ruim een maand geleden betrok hij zijn nieuwe onderkomen: het spiegelende gebouw aan de Laan Corpus den Hoorn. Medehuurder Jurriaan Wentink voegde zich daar afgelopen week bij met zijn IT-bedrijf iWink.

 Het bijzondere gebouw stond twee jaar leeg. Dat de twee techbedrijven zich er vestigden en gezamenlijk optrokken mag – voor insiders – geen verrassing heten. „We kennen elkaar al heel lang en hebben dezelfde filosofie,” legt Wentink uit. Concurrenten zijn het qua werk allang niet meer. MediaCT richt zich inmiddels vooral op webwinkels en e-commerce, waar iWink websites en intranetomgevingen bouwt.

Thuis voelen

Qua personeel is het een ander verhaal. „Dan zijn we heel erg elkaars concurrenten”, bekent Folkertsma. Want als het ergens anders fijner is, zijn werknemers snel vertrokken. „De millennials hebben een andere visie dan wij, toen we vijftien jaar geleden begonnen. We draaiden lange werkweken. En de pizza en het bier op vrijdag tot diep in de nacht was de belangrijkste reden om ergens te werken.” De werknemer van tegenwoordig wil een plek waar hij zich senang voelt, merken de twee.

Laat de filosofie van de internet- ondernemers nou net op dat personeelspunt overeenkomen. Na een lange zoektocht werd een gezamenlijk onderkomen gevonden in het spiegelpand. „En daar zit een visie achter”, aldus Folkertsma. „Wil je mensen binden aan je organisatie, dan kun je dat niet alleen door middel van loon.” Het gaat er volgens de ondernemers om dat je je thuis voelt op je werk. „Dat zit in meer dan je salaris”, vult Wentink aan.

Woonkamer

De benedenverdieping is gedeeld. Daar kan iedereen letterlijk spelen, getuige de pingpongtafel en Playstation. „We zorgen ook voor de boterhammen”, vertelt Wentink over de gezamenlijke lunch. Folkertsma vult aan: „En als ze meetups willen organiseren, regelen wij bier en pizza.”

Bovendien mag de werkplek naar wens worden ingericht. Wentink: „Met sta-zitbureaus of een speciale muis. Ze zitten acht uur per dag achter een scherm. Alles moet dan goed zijn.” MediaCT heeft zelfs een grote gezamenlijke ‘woonkamer’, waar naar hartelust gewerkt kan worden.

Waardering

Het ‘thuisgevoel’ zit niet alleen in de inrichting. Veertig uur per week werken hoeft van de ondernemers niet meer. Bij het bedrijf van Wentink mag iedereen op vrijdagmiddag iets voor zichzelf doen. „Maar het moet wel bijdragen aan iWink.” De mensen van MediaCT delen aan elkaar bijvoorbeeld virtuele taco’s (ja, die Mexicaanse) uit als teken van waardering. Degene met maandelijks de meeste krijgt een borrelpakket, vertelt Folkertsma. En wie naar een congres wil om zich te kunnen ontwikkelen, krijgt tijd en budget.

Dat kost wat, voor zeventig man personeel lunch verzorgen, een huiselijke inrichting en meetups of reisjes faciliteren. Maar op de vraag of het meer oplevert, geven de twee ondernemers een volmondig ‘ja!’ als repliek. „En samen kun je in dat verhaal veel meer bereiken dan alleen”, voegt Folkertsma toe. Wentink: „Anders denken ze op een gegeven moment: toedeledokie!”

Bron: Dagblad van het Noorden

Foto: Geert Job Sevink