Staking OV, thuiswerken of vrij nemen?

In het hele land blijven naar verwachting bussen maandag en dinsdag in de remise. Door de staking in het openbaar vervoer rijden ook de treinen van Arriva niet. Chauffeurs moeten de tijd hebben een plasje te plegen, zeggen vakbonden FNV en CNV ofwel de werkdruk is te hoog. Het is al de tweede staking dit jaar.

Is er veel last te verwachten?

Wel als je in Loppersum woont en met het openbaar naar je werk reist in Leeuwarden. Of als je dagelijks vanuit Harlingen naar Hoogezand gaat. Dan kun je hopen dat die ene bus en trein die jij nodig hebt misschien net wel rijdt.

Maar eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: de auto pakken of vrij nemen. Als het kan is thuiswerken natuurlijk ook een optie.

Toch vinden de bonden deze maandag en dinsdag wel een goed moment. Het is Meivakantie. Een periode waarin, zo denken de bonden, minder mensen aan het werk zijn.

Het is in elk geval een periode waarin scholieren en studenten minder afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Staken op een later moment willen de bonden niet, omdat eindexamens binnenkort beginnen.

Wat doet Arriva?

Arriva zegt nog te inventariseren wat de gevolgen van de staking zijn. ‘Houd er rekening mee dat er geen bussen en treinen rijden’. Ook hier het advies de website en sociale media in de gaten te houden dan wel alternatief vervoer te regelen.