Startup challenge voor studenten

Afgelopen maandag is de tweede editie van de YBA For Students van start gegaan bij het Kennispoort Drenthe. De startupbootcamp is inmiddels in volle gang en helpt Drentse studenten en scholieren binnen één werkweek met het ontwikkelen van een kansrijk businessmodel. De studenten met de beste ideeën mogen tijdens de finale van de YBA For Students pitchen voor een investering, waarmee ze hun ondernemersdroom daadwerkelijk kunnen gaan starten.

 De Young Business Award For Students, een initiatief van de stichting Young Business Award, is een initiatief om het starten van een eigen onderneming onder Drentse studenten en scholieren aan te moedigen. Het doel is om studenten in één week te helpen om een (bedrijfs)idee te vertalen in een kansrijk business model. De studenten worden ondersteunt door een flink aantal startup experts die de studentondernemers helpen met het kickstarten van een eigen bedrijf. Alle studenten krijgen op vrijdag 25 november de kans om voor de selectiecommissie te pitchen voor een finale ticket. De zes studenten, van de ruim tachtig deelnemende studenten, die tijdens de finale op dinsdag 29 november een finaleticket hebben krijgen bij het Kennispoort Drenthe de kans om te pitchen voor een investering van 500, 1000 en 1500 euro in hun nog op te richten onderneming. Door de investering krijgen de jonge ondernemers de kans hun eigen bedrijf met een flinke ‘kickstart’ op te starten. 

Startupbootcamp: voor techneut tot econoom

De groep studenten en scholieren die deelneemt aan de YBA For Students varieert van techneuten tot economen in opleiding. “Door zoveel mogelijk studenten en scholieren met een verschillende achtergrond met elkaar samen te laten werken ontstaan de meest verrassende nieuwe ideeën. Wij vinden het dan ook belangrijk om het volledige spectrum aan opleidingen en competenties terug te zien tijdens de YBA For Students. Zo ontstaan er nieuwe multidisciplinaire bedrijven en worden ‘problemen’ vanuit verschillende invalshoeken bekeken met als resultaat dat er unieke oplossingen en businessmodellen bedacht worden”, aldus Niels Palmers. De startupbootcamp is dit jaar gestart met de development van nieuwe kansrijke ideeën. Hiervoor zijn out of the box sessies georganiseerd als de marshmallow challenge, playing lean en werd het businessmodel canvas gebruikt om de aannames rondom het idee te vertalen naar een business model. Later in de week krijgen de studentondernemers van een aantal financiële experts de ondersteuning om hun business model daadwerkelijk te financieren.

Winnaar YBA For Students 2015

De eerste editie van de YBA For Students werd gewonnen door Laith Bakos van het bedrijf Laboss Clothing. Het Emmense kledingmerk heeft het afgelopen jaar een flinke groei weten te realiseren. “Het prijzengeld heb ik geïnvesteerd in mijn webshop. Hiermee hebben wij ingezet op het assortiment en de online vindbaarheid in Google”, aldus Laith Bakos. Naast de eigen webshop is het kledingmerk inmiddels te vinden in tien andere fysieke winkels en webshops. Iedereen die de studentondernemers graag in actie wil zien kan de finale van de YBA For Students op dinsdag 29 november (inloop 19:00) kosteloos bezoeken bij het Kennispoort Drenthe.