‘Steeds meer moeilijk vervulbare functies op arbeidsmarkt’

De krapte op de arbeidsmarkt neemt elke maand toe. Dit komt vanwege de groeiende economie. Eén van de gevolgen: verschillende functies zijn vaker moeilijk te vervullen. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van een interview met Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Witjes verwacht dat er rond de zomer “algemene krapte” op de arbeidsmarkt is. “De verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures is dan zodanig dat je kan spreken van een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers zullen dan steeds vaker creatieve oplossingen moeten bedenken om nog aan personeel te komen.” In sectoren zoals de bouw, zorg, ICT en techniek, is op dit moment al sprake van een personeelstekort.
 

Werkloosheid fiks gedaald

Het is niet zo dat vanwege de algemene krapte op de arbeidsmarkt iedereen maar gemakkelijk een baan vindt. “Je hebt een aantal beroepen waarvan mensen zullen zien dat er nog steeds veel concurrentie is op de arbeidsmarkt, zoals administratief medewerker of maatschappelijk medewerker”, aldus Witjes.

Sinds 2014 heeft de werkloosheid een fikse daling ingezet. Waar het aantal werklozen in 2014 nog 700.000 was, ligt dit momenteel op 400.000. Witjes denkt dat dit aantal verder afneemt, waardoor nog meer kansen op de arbeidsmarkt liggen. Hij adviseert werkzoekenden dan ook breder te kijken qua functies.