Stelen van de baas? Meer dan de helft van de werkenden doet het

Heb jij weleens iets van werk meegenomen voor privégebruik? 55 procent van de werkende Nederlanders geeft aan zich hier schuldig aan te hebben gemaakt. Daarnaast heeft 6 procent weleens een privé-aankoop bij zijn of haar werkgever gedeclareerd. Deze cijfers blijken uit een onderzoek van Acties.nl, dat 1.083 werkende Nederlanders ondervroeg.

Een opvallend feit is dat vijftigers het meest geneigd zijn om iets van hun werkgever te stelen (zes op de tien). Wat betreft de declaraties blijken mannen twee keer zo vaak privé-aankopen te declareren vergeleken met vrouwen (7 procent tegenover 3 procent).
 

Gefrustreerd over loon

Als mogelijke oorzaak van het stelen en verkeerd declareren, wijst Vince Franke van Acties.nl een gevoel van onrecht bij de werknemer aan. 35 procent van de ondervraagden zegt namelijk gefrustreerd te zijn over de hoogte van hun loon, wanneer ze kijken naar de privé-uitgaven en vakanties van de werkgever.

Onder jongeren tot 30 jaar is dit gevoel van onvrede het sterkst aanwezig (42 procent). “Ik praat het niet goed, maar dit kan een reden zijn waarom meer dan de helft van de Nederlanders weleens iets van werk heeft meegenomen voor privégebruik”, aldus Franke. “Wanneer je als werkgever in een dikke wagen rijdt en meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dan gaat het blijkbaar erg goed met de zaken. Als de werknemer dit vervolgens niet terugziet in zijn beloning, dan kan ik me voorstellen dat dit frustreert.”

Bekijk hier het volledige onderzoek