Storm in Nederland. Kun jij nog op je werk komen?

ProRail en NS melden genoodzaakt te zijn de dienstregeling te staken. Dat heeft te maken met de westerstorm die donderdag over het land raast. Treinen van vervoerder Arriva vertrekken wel vanuit Leeuwarden.

,,Dit zorgt voor veel storingen en schade aan spoor en bovenleidingen. Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers”, zegt NS.

Lange treinlijnen

Vooral in de kustprovincies is de storm zwaar. In Friesland, Groningen en Drenthe is de storm een stuk minder zwaar. Toch zet NS de treinen aan de kant. ,,De trein die bijvoorbeeld naar Leeuwarden rijdt, komt ergens vandaan”, zegt een woordvoerster van NS. ,,Het zijn vrij lange lijnen. Het kan rustig zijn, als je naar buiten kijkt, maar verderop is het zeer onrustig. Daarom zetten we de treinen gecontroleerd stil.” De treinen rijden door naar het eerstvolgende station en blijven daar staan.

Arriva vooralsnog door

De treinen van Arriva rijden in Friesland, Groningen en Drenthe vooralsnog wel. In tegenstelling tot de NS, kan Arriva – dat minder lange treinlijnen heeft – per regio naar de situatie kijken. ,,Op een aantal plekken in Nederland ligt het wel plat, maar we rijden nu wel door”, aldus een woordvoerster van Arriva. ,,We kijken echt per regio of het daadwerkelijk nodig is. Mocht de storm zich verplaatsen en ook in het Noorden voor problemen zorgen, staken we de dienstregeling.”