Studenten in de prijzen met ‘beste scripties van Friesland’

Foto: Madelon van Kempen, Hester Lize Visser en Selma Musters met de onderscheiding die hoort bij de Van Welderen Rengersfonds Scriptieprijs.

Studenten van hogeschool NHL Stenden en Van Hall Larenstein kregen woensdagmiddag op landgoed Oranjewoud de Scriptieprijs van net Van Welderen Rengersfonds uitgereikt.

De studenten Madelon van Kempen, Hester Lize Visser en Selma Musters kregen de onderscheiding en een geldprijs van 750 euro per persoon. In het statige landgoed Oranjewoud kregen ze ook lof toegezwaaid van de jury. De scripties gaan als ‘de beste van Friesland van 2018’ de geschiedenis in.

Het is voor het laatst dat studenten van NHL en Stenden afzonderlijk werden beoordeeld, nu de volledige fusie van de hogescholen met ingang van dit studiejaar een feit is. Maar Selma Musters (NHL) en Hester Lize Visser (Stenden) maakten hun scripties nog voor de afzonderlijke hogescholen.

Visser deed onderzoek naar jongeren (millennials, geboren tussen 1980 en 1999) in het hotel- en restaurantwezen en de wijze waarop zij hun eigen persoonlijkheid kwijt kunnen in hun horecawerk. Ze ondervroeg hiervoor werkenemers van hotel-restaurant Post Plaza in Leeuwarden.

Musters onderzocht of er betere manieren te vinden zijn om drukverbanden op open wonden op het onderbeen van patiënten effectiever te laten zijn. Ze ontdekte dat met behulp van een druksensor juist minder ervaren krachten de drukverbanden beter aanbrachten, terwijl de vooruitgang bij ervaren werknemers in de zorg minder spectaculair is.

Van Kempen onderzocht voor haar studie milieukunde aan Van Hall Larenstein voor de gemeente Leeuwarden hoe rijksmonumenten verduurzaamd kunnen worden, zonder de monumentale waarden aan te passen. Ze bedacht onder andere voor de nu leegstaande Westerkerk (1510) een concept waarin in het originele gebouw een duurzame box wordt geplaatst waarin allerlei activiteiten kunnen worden ontplooid.