Taart op het werk is de echte concentratiekiller

Rene Smid
8 oktober 2018

Taart op het werk is de echte concentratiekiller, en niet dat plaatje van een lekker koekje of snoepje.

Tekst: Bart van Eldert

Wetenschappers knutselden nog niet zo lang geleden een ingewikkelde computertaak in elkaar, die door een testgroep zo snel mogelijk diende te worden uitgevoerd. Wat er niet bij werd gezegd, was dat tijdens de test ook plaatjes van een punaise, een fiets, een voetbal of een lavalamp in de hoek van het computerscherm werden vertoond. Voor de proefpersonen waren die flitsen van 125 milliseconden echt te kort om de plaatjes te kunnen zien. Maar de wetenschappers konden wel meten dat deelnemers door iets werden afgeleid.

Een plaatje van een gezonde wortel of appel leidde de proefpersonen iets sterker af dan de punaise. Het evolutionaire voedsel-alarm in de hoofden begon blijkbaar flink te piepen. Bij plaatjes van chips, snoep of kaas verdubbelde dat alarm nog eens. En de snelheid van het werk aan de computerklus zakte twee keer zo snel in.

Nog leuker werd het toen dezelfde onderzoekers het experiment herhaalden op een gevulde maag. De deelnemers werden letterlijk proefpersonen: ze kregen iets lekkers te eten voordat ze aan hun computerklus begonnen.

Het langsflitsende plaatje van een taart bleek daarna opeens géén concentratiekiller meer te zijn. Conclusie van de wetenschapers: junkfood houdt ons van het werk, tot we ervan hebben gesnoept. Je denkt in zo’n geval meteen aan verleidelijke productieafspraken, die in het voordeel van de werkgever en de werknemer zijn. Bijvoorbeeld elke ochtend ‘concentratievlaai’ bij de fabriekspoort en ‘breinsussende’ bonbons bij de kantoorbalie?!

Helaas concludeert ander onderzoek dat ongezond eten en ongezond (stressvol) werk - zeker als je die twee zaken stapelt - tot (ernstige) gezondheidsklachten kunnen leiden. Zo blijven vet en zoet de grootste concurrenten van een bedrijf.

De leuke baas die per mail een mooie taart aankondigt vanwege de prachtige omzetcijfers, pleegt alleen al met dat plaatje een suikerrijke kamikazeaanval op het werktempo van zijn eigen personeel. Je mensen eens flink verwennen met lekkers: dieper kun je als manager niet zinken.

Meer nieuws

Dagelijks staan vele bouwvakkers tijdens hun werkzaamheden bloot aan veel lawaai. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bouwvakkers zelf...
,,Door de crisis van een aantal jaren geleden hebben veel mensen de bouwsector verlaten’’, vertelt Anne Dijkstra, docent bouwtechniek aan...
Loonwerker en timmerman, dat is de perfecte werkcombinatie voor Patrick Gaasendam (28) uit Kollum. ,,Timmeren leek me altijd wel leuk, dat...
Na tien jaar werken in een sportwinkel koos Frans Buurstra (35) uit Sint Jacobiparochie voor het timmervak. ,,Elke dag is er wat anders te...
Ze zijn amper te vervullen, vacatures van hoger personeel in de bouw. Toch lukte het Or-Quest het aantal bemiddelingen in die functies de...