Teambuildingactiviteit? Laat medewerkers samen gamen

Karten, een etentje, wellicht een escaperoom. Er zijn vele mogelijkheden voor teamuitjes en/of teambuildingactiviteiten. En de opties nemen wellicht toe nadat het kabinet duidelijk maakte dat ondernemers extra mogelijkheden krijgen voor het belastingvrij organiseren van extraatjes voor hun medewerkers. Samen met collega’s gamen is niet direct een optie waar mensen snel aan denken. Toch blijkt dit volgens Amerikaanse onderzoekers niet alleen gezellig, maar ook goed voor de productiviteit.

Onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University onderzochten de invloed van verschillende activiteiten op hun samenwerking. De in totaal 352 deelnemers werden opgedeeld in 80 teams, waarbij de teamleden elkaar van tevoren niet kenden. Eerst deden alle teams mee aan een soort digitale vossenjacht. Geldprijzen moesten zorgen dat de teams echt hun best deden.

Vervolgens gingen de teams aan de slag met een zelfstudieopdracht, een groepsdiscussie over de geleverde prestaties of een potje van de games Rock Band of Halo 4. Na afloop werd gekeken welke teams de beste prestatie leverde bij een nieuwe ronde van de vossenjacht.

En wat bleek: bij de teams die hadden gegamed, waren de prestaties het meest verbeterd. Drie kwartier gamen verhoogde de productiviteit met 20 procent. Onderzoeker Greg Anderson: ,,Dat het verschil zo groot verschil was – zeker gezien de tijd die ze gespeeld hadden – kwam wel als een schok.’’

Kanttekening

Het is volgens de onderzoekers niet van invloed of mensen al fanatieke gamers zijn of niet. Een kanttekening die wel geplaatst moet worden, is dat de resultaten mogelijk beïnvloed kunnen zijn door het feit dat teamleden elkaar nog niet kenden. Want als dit wel het geval was geweest, zou het wedstrijdelement vooroordelen en negatieve verstandhoudingen door eerdere ervaringen juist ook kunnen versterken, stelt de universiteit.

Desondanks vinden de onderzoekers dat gamen met het team is wellicht een alternatief idee is voor teambuilding. Wordt het tijd om een Xbox of Playstation aan te schaffen voor op kantoor?

Bron: AD Werkt