Technische carrière is echt niet alleen voor nerds

De meeste aanwezige vwo 3-meiden hebben nog geen idee wat voor profiel ze moeten kiezen volgend jaar, laat staan wat voor beroep ze later willen doen. Toch vindt Betty de Jong, decaan bij het Leeuwarder Lyceum, het belangrijk dat ze nu al zien wat er allemaal mogelijk is. ,,Ze staan er nu nog fris in.”

Vier vrouwen die een technisch vak uitoefenen, kwamen naar de school om over hun beroep te vertellen. Via speeddates konden de leerlingen, vwo en havo, vragen stellen over hun werk. Antje Hagendorf studeerde moleculaire biologie en is nu manager bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Zij besloot om de leerlingen tijdens de vijftien minuten durende speeddate kennis te laten maken met forensisch onderzoek. ,,Ik ben hier niet om nieuwe studenten te werven, maar om het beeld dat deze kinderen hebben van technische beroepen te verbreden. Het zijn echt niet alleen nerds, ook vrouwen zoals wij. Maar als ik dan de marketing van technische opleidingen zie, dan staat daar altijd weer een microscoop voorop de folder. Alsof we daar de hele dag boven hangen. Dat schrikt meiden af. En dat is jammer. Want een goede bèta-opleiding is de beste basis die je kunt hebben. Daar ben ik van overtuigd.”

Het is nog steeds zo dat weinig meisjes kiezen voor een technisch beroep. Nog geen kwart van de studenten op technische opleidingen is een meisje. Daarin loopt Nederland ruim achter op andere West-Europese landen. ,,Als meisjes er geen interesse in hebben, is dat niet erg, maar beeldvorming en genderspecifieke verwachtingen in de omgeving spelen hierin ook een rol”, weet Annabel de Koning van de VHTO. Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek doet hier onderzoek naar en probeert met informatiebijeenkomsten en speeddates de mogelijkheden van een technische carrière onder de aandacht te brengen.De meisjes draaien een beetje ongemakkelijk op hun krukken. Een aantal durft na wat aandringen toch wel te zeggen dat ze openstaan voor een technische opleiding. ,,Je hoeft daarbij echt niet alleen te denken aan ingewikkelde wiskundige vakken”, stelt De Jong gerust. ,,Techniek is ook de stoel waarop je zit, de stoplichten en matrixborden op de weg en allerlei oplossingen in de zorg.”

 

Weten wat mogelijk is

Twee meiden hebben belangstelling voor een folder over voedingsmiddelentechnologie. Annejin Anjema uit Hijum: ,,Dit lijkt me eigenlijk wel leuk. Ik had er nog nooit van gehoord. Misschien wil ik er wel eens kijken.” Berber van der Meer: ,,Ik wil eigenlijk geneeskunde studeren, maar dat is een lotingsysteem. Dus dan moet ik een plan B hebben. Misschien is dit wel iets. Het spreekt me wel aan.” De Jong hoopt vooral dat de meiden nu weten dat er meer mogelijk is dan de bekende opleidingen en beroepen. ,,Als we dat hebben bereikt vandaag, ben ik al heel blij.”

Bron: Frieschdagblad 

Foto: Marchje Andringa